Ukus koji se pamti

Slatki ili slani prijepoljski uštipci: Srpski specijalitet za prave gurmane! (RECEPT)

Uštipci sa heljdinim brašnom i domaćim pekmezom su prava poslastica

Objavljeno: 05.05.2017. 10:59h 15:20h
Autor:
Foto: Thinkstock

Prijepoljski kraj spaja lepotu prirode sa lepotom koju je čovek stvarao svojim rukama. Slapovi Sopotnice se survavaju sa litica u blizini Kamene Gore, sela - vazdušnje banje sa možda najviše stogodišnjaka u Srbiji. Veličanstvena Mileševska klisura krije istoimeni manastir koji svojim freskama predstavlja vrhunce srednjevekovnog umetničkog dometa. A ko jednom proba specijalitete kojima se Prijepolje diči, imaće možda i najjači razlog da nikad ne poželi povratak u moderno vreme, vrevu i stres.

Priprema: Od svih sastojaka umesiti testo koje treba da bude veoma meko. Ostaviti pokriveno testo na toplom mestu da naraste barem 1 sat.

Uštipci se formiraju tako što se nauljenom kašikom zahvata po malo testa i spušta u vrelo ulje ili mast. Prže se dok ne porumene.

Mogu se servirati kao slano jelo sa sirom, kajmakom i suvim mesom ili kao slatko preliveni medom ili domaćim pekmezom.