Nemoguće dobar

Najbolji recept za braunis: Puna usta čokolade!

Samo za prave ljubitelje čokoladnih poslastica

Objavljeno: 26.04.2017. 13:23h 20:22h
Autor:
Foto: Aleksandra Gaborović

Oni koji obožavaju čokoladu, obožavaće i ovaj recept za braonis. Kada ga pravite, ne smete da štedite i zakidate. Ovaj put, napravite ga kako valja:

Sastojci za testo: 300 g belog šećera; 170 g maslaca/putera; 3 jaja; 45 g nezaslađenog kakao praha; 95 g brašna; 1 g soli; 2 g praška za pecivo; 1 kašičica ekstrakt vanile.

Sastojci za čokoladni ganache: 200 ml slatke pavlake; 1 kašičica meda; 25 g maslaca/putera; 200 g cokolade za kuvanje; 1 kašičica ruma; prstohvat soli.

Pripremljenu tepsiju veličine 21x25 cm premazati maslacem i posuti brašnom, i uključiti rernu da se zagreje na 175 stepeni. Istopiti maslac u maloj šerpici (ne sme da vri - samo da se istopi) i presuti u plastičnu posudu za mešanje. Drvenom varjačom prvo umešati šećer, a zatim dodati jaja i kašičicu ekstrakta vanile.

Lagano mešati dok se ne dobije homogena masa. U posebnoj činiji pomešati suve sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo i so, i tako pomešano dodati prethodno umešanoj smesi sa jajima.

Dalje sve zajedno mešati drvenom varjačom dok se ne dobije homogena smesa. Smesu preliti u pripremljenu tepsiju i staviti da se peče oko 30 min.

Dok se kolač peče pripremite čokoladni ganache.

U posudu u kojoj ste topili maslac sipajte slatku pavlaku i dodajte kašičicu meda, te uključite da dođe do tačke vrenja.

Važno: ne sme da provri, samo da se približi tom stepenu. Koristite nezaslađenu slatku pavlaku. Čokoladu za kuvanje Izlomite na kockice i prebacite u dublju plastiČnu posudu. Dodajte maslac i prstohvat soli, i sve to prelijte zagrejanom slatkom pavlakom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da bi se čokolada i maslac istopili, a zatim drvenom varjačom mešajte dok se sva čokolada ne istopi, i masa sjedini.

Znate da je dobro promešano kada smesa postane tamno smeđa i kada na zidovima posude tokom mešanja više nisu vidljive trunčice čokolade.

Dodajte kašikicu ruma i dobro promešajte. Ostavite ganache da odstoji desetak minuta i zatim velikom kašikom sipajte na isečen kolač i to po linijama sečenja. Prijatno!

Recept ustupila: Aleksandra Gaborović - Conica