Sočna
Torta ruska kapa: Sočna poslastica nezaboravnog ukusa! (RECEPT)
Ovo je jedan od najlepših recepata za svečane torte idealne za uskršnje praznike
Autor:
Omiljeni kolač "ruska kapa" može se napraviti i u varijanti svečane torte! Evo recepta.
Sastojci za testo: 6 jaja; so (na vrh noža); 6 kašika šećera; 8 kašika brašna; 3 kašike kakao praha; 2 kašičice praška za pecivo; 1 dl mleka; 1 dl ulja.
Preliv: 8 kašika sirupa od čokolade ili čokoladnog mleka
Fil: 2 kesice pudinga s ukusom šlaga ili vanile; 8 dl mleka; 15 dkg šećera; 15 dkg bele čokolade za kuvanje; 20 – 25 dkg maslaca.
Glazura: 10 dkg crne čokolade za kuvanje; malo ulja; kokos za ukrašavanje.
Priprema: Rernu zagrejati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.
Testo: Odvojiti belanca od žumanaca. Belance zajedno s malo soli čvrsto ulupati. Na kraju polako dodati 2 kašike šećera, neprestano mešajući. Žumanca zajedno s 4 kašike šećera kremasto umutitii. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmešati i prosejati kroz cediljku. U žumanca dodati mleko, ulje, izmešano brašno i dobro promešati (da nema grudvica). Na kraju dodati masi od žumanaca sneg od belanaca i pažljivo izmešati žicom za sneg.
Najlepše uskršnje pogače: Izdašne i meke, slađe od kolača! (RECEPT)