Kultni italijanski dezert

Recept Sofije Loren za tiramisu: Sa njim ne možete da pogrešite!

Svoju ljubav prema hrani opisala je u dva bestselera, "U kuhinji s ljubavlju" 1972. godine i "Receptima i uspomenama" 1998. godine, u kojima i danas mnogi nalaze kulinarsku inspiraciju

Objavljeno: 27.02.2017. 14:59h 19:58h
Autor:
Foto: Thinkstock

Jedan od omiljenih specijaliteta Sofije Loren je kultni italijanski dezert tiramisu – klasika s kojom ne možete pogrešiti. Svoju ljubav prema hrani opisala je u dva bestselera, "U kuhinji sa ljubavlju" 1972. godine i "Receptima i uspomenama" 1998. godine, u kojima i danas mnogi nalaze kulinarsku inspiraciju.

Priprema tiramisua:

1. Stavite žumanca i šećer u činiju srednje veličine i dobro umutite. 2. U drugoj činiji umutite belanca u sneg. 3. U trećoj, većoj činiji, pomešajte smesu žumanaca i šećera s maskarpone sirom, a potom dodajte sneg od belanaca da biste dobili kremastu mešavinu. 4. Naslažite gusto, jednu uz drugu, piškote na tanjir za posluživanje razmere otprilike 25 cm. 5. Kašikom poprskajte otprilike pola količine pomorandžinog likera i pola količine espresa preko piškota. 6. Prekrijte piškote mešavinom maskarponea i narendanom čokoladom, pa posipajte s malo više od polovine količine kakaa. 7. Potom naslažite drugi sloj piškota i poprskajte s ostatkom likera i espresa. 8. Ostavite tiramisu u frižideru da odstoji (zato ga je najbolje pripremati dan ranije). 9. Posipajte preostalim kakaom neposredno pre posluživanja. Prijatno!