Za romane

Upoznali se kao deca, a voleli se ceo život: Ovo je najlepša ljubavna priča svih vremena!

Tolkin je upoznao svoju Edit u starateljskom domu. Prvo se rodilo prijateljstvo, a onda istorijska ljubav

Objavljeno: 27.02.2017. 10:38h 19:26h
Autor:
Foto: Printscreen/ Youtube/ Manhead513

Ona je bila njegova muza, njegova srodna duša, Džon Ronald Ruel Tolkin celi život pisao joj je ljubavne pesme, a u pismima prijateljima sa žarom je pisao o ljubavi svog života. O svojoj supruzi Edit. Kad je umrla njena smrt ga je toliko pogodila da nije još dugo živeo.

Autor dela Gospodara prstenova i Hobita umro je svega 21 mesec nakon voljene žene s kojom je u braku proveo 55 godina i dobio četvoro dece.

Upoznao je kad je imao 16 godina i odmah ostao očaran. Njoj je tada bilo 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke.

Dž. R.R Tolkin kojeg su zvali Ronald i njegov brat Hilari najpre su kao mala deca ostali bez oca koji je oboleo od reumatske groznice i umro. Tolkin je tada imao tek četiri godine. Majka im je umrla kad mu je bilo 12 godina. Nesrećna udovica s dijagnozom dijabetesa iznenada je u 34. godini kolabirala, pala u dijabetičku komu i umrla. Naime, medicina u to vreme još nije poznavala inzulin i ta bolest je često bila smrtonosna.

Bila mu je suđena

Nakon što je o njemu i njegovom bratu četiri godine brinula tetka u Birmingamu, a sveštenik koji je bio blizak s njihovom porodicom i kojeg je njihova majka zapravo i imenovala za staratelja za sinove - otac Fransis - shvatio je da su dečaci nesrećni kod tetke i odlučio da ih preseli. Udomio ih je kod lokalnog trgovca vinom i njegove supruge. Oni su imali prostranu kuću i bili veliki prijatelji Crkve. Tada se i dogodio sudbonosni susret Dž. R. R Tolkina i njegove buduće supruge Edit.

Naime, na prvom spratu te kuće u koju su se doselili, a ispod njihove sobe, stanovala je mlada i lepa Edit Brat.

Tamnokosa i sivooka devojka takođe je bila siroče. Divno je svirala, a izdržavala se od komada zemlje koje je dobila u nasleđe od pokojne majke. Ona je svima u kući ulepšavala večeri svirajući na klaviru...

Ona i Tolkin brzo su se zbližili, a često su zajedno pravili dečje zavrzlame. Zajednički bi krali hranu iz kuhinje i organizovali tajne gozbe u Editinoj sobi. Povremeno su odlazili zajedno da piju čaj u lokalne kafane te ubacivali šećer u šešire prolaznika. Odvojeno bi se odvezli biciklima na čaj u grad i razgovarali satima. Mladi je par krio svoje prijateljstvo, koje je ubrzo preraslo u zaljubljenost.

"Vaša majka i ja spasili smo jedno drugo od nevolja koje smo doživeli tokom detinjstva," pričao je Tolkin, jedan od vodećih svetskih i engleskih lingvista mnogo godina kasnije svojoj deci.

Ovako je nastala najlepša ljubavna pesma: Čekaj me i ja ću sigurno doći! (VIDEO)

Tajni sastanci i zabranjena ljubav

Ali otac Fransis saznao je za vezu jer ga je o tajnim sastancima mladih obavestila vlasnica jedne od mesta gde bi mladi zaljubljeni par ispijao čaj. Bio je zaprepašćen. Odmah je zahtevao da se ta veza prekine, a kako Ronald po prirodi nije bio buntovnik i poštovao je oca Fransisa, pristao je. Uskoro je s bratom napustio kuću gde su svi zajedno živeli.

U to je vreme Ronald je učio kako bi dobio stipendiju za univerzitet na Oksfordu, a sa Edit se tajno sastajao. Vozom bi odlazili na selo i uživali bi jedno s drugim. Za 21. rođendan Ronald je Edit kupio ručni sat, a ona njemu nalivpero za njegov osamnaesti.

Ali ponovo su ih videli zajedno i otac Fransis mu je zabranio da je viđa i piše joj dok ne napuni 21 godinu. A onda su se počeli kao "slučajno" sretati. I za to se saznalo pa je od oca Fransisa dobio pismo u kojem je nazvao te njihove "slučajne" sastanke budalastima i nepromišljenima i zapretio kako će mu ako ne prestane s tim onemogućiti univerzitetsku karijeru.

Nakon toga Ronald je još jednom video Edit. U svom dnevniku je napisao: "Na uglu Fransis Roada prošla je kraj mene na svome biciklu na putu prema stanici. Možda je neću ponovo videti tri godine..."

Ona je najskromnija kraljica na svetu: Kralj čekao punih 14 godina da bi je oženio! (FOTO)

Zamalo se udala za drugoga

Kako bi zaboravio na Edit prionuo je na učenje i jedva čekao 3. januar 1913. godine, svoj 21. rođendan. Čim je sat otkucao ponoć i proglasio početak 3. januara, seo je za sto i napisao pismo devojci za koju se nadao da će mu postati žena. Kad je stigao odgovor doživeo je veliko razočarenje. Edit je napisala da je verena za drugog muškarca, brata svoje prijateljice.

Ronald je bio očajan. Čekao je tri godine i živio za dan kad će se opet videti. Onako u ljutnji odlučio je da je odmah zaboravi. Ali brzo se predomislio. Ukrcao se na voz i otišao do nje. Odlučio je da moli da njega izabere. I čim ju je ugledao na peronu znao je da ga nikad nije prestala voleti i da će mu se vratiti. Ispričala mu je da se pristala udati za drugoga jer je bio jedini mladić kojeg je poznavala osim Ronalda i zato što je mislila da on za nju više ne mari i da ju je zaboravio.

Odmah je odlučila da vrati verenički prsten kojeg je dobila, raskine veridbu i uda se za voljenog Dž.R.R. Tolkina.

Srećan brak i četvoro dece

Ronald je o svojoj veridbi obavestio oca Fransisa. On im je nevoljko dao svoj blagoslov a Edit je na Ronaldovo insistiranje napustila svoju Anglikansku crkvu i preobratila se na rimokatolicizam. Naime, slavni pisac je bio vrlo pobožni katolik. Nisu uspeli odmah da se venčaju, on je morao da završi školovanje, a ona ga je čekala.

Kad je završio sa školovanjem, krenuo je u Prvi svetski rat gde se borio u rovovima. Venčali su se 22. marta 1916. Prvi sin rođen im je 1917. godine, a nakon toga su dobili još dva sina i kćerku koju je Edit jako želela.

Najpoznatiju i trajnu počast svojoj voljenoj Tolkin je dao kada je utkao njihovu romansu u mitologiju Međuzemlja – u priču o Berenu i Lutien.

Jedan od najvećih i najutjecajnijih autora književne fantastike 20. veka pokopan je za svojom ljubljenom ženom u istom grobu u Oksfordu, gradu u kojem je dugo godina predavao na univerzitetu.

Naime, Tolkin je prvo bio 20 godina profesor anglosaksonskog jezika na oksfordskom koledžu Pembroke, a zatim još 14 godina profesor engleskog jezika i književnosti na koledžu Merton. Edit je umrla 1971. godine, a njen Ronald nepune dve godine nakon nje. Na njihovom zajedničkom grobu uklesana su imena Beren i Lutien...

Ovoj devojci je Zdravko Čolić posvetio pesmu: Priča zbog koje i kamen plače! (VIDEO)