Nezamenljiva

5 fantastičnih upotreba sode bikarbone: Za ovo još niste čuli!

Ovaj magični prah prosto morate imati u svojoj kući

Objavljeno: 18.01.2017. 18:01h 12:37h
Autor:
Foto: Thinkstock

Soda bikarbona je pravo čudo, a često je zovu i magični prah. Osim što je dobra za zdravlje, ona je i ekološka supstanca koja čuva zdravlje čoveka ali i prirodu.

Predstavljamo vam pet potpuno fantastičnih upotreba sode bikarbone:

1. Koristite je za pranje veša

Operite veš u rastvoru sode bikarbone i vode, nanesite je direktno na mrlje ili je jednostavno stavite u veš mašinu. Ona će na ovaj način da:

omekša veš i eliminiše neprijatne mirise;

belom vešu vrati belinu;

ukloniće mrlje čak i sa obojene odeće;

uklanja mrlje od trave, mastila, vina ili slatkiša...

2. Prva pomoć u kuhinji

Soda bikarbona je odlična za čišćenje posuđa, rerne, uprljanog šporeta, frižidera i td. Sa njom u kuhinji možete da:

- očistite mikrotalasnu ili rernu

- Uklanjanje neprijatnih mirisa sa daske za sečenje i dezinfekcija iste;

- Uklanjanje mrlja od kafe ili čaja.

- Pranje voća i povrća i oslobađanje istog od pesticida

- Čišćenje frižidera i zamrzivača.

- uklanjanje neprijatnog mirisa iz kuhinje.

- čišćenje zagorelog posuđa

- odpušavanje kuhinjskog odvoda.

Foto: Thinkstock

3. Savršena u čišćenju cele kuće

Najjače sredstvo za čišćenje cele kuće upravo je soda bikarbona, ali samo ako je pametno iskoristite. Sa njom možete da:

- očistite nakit (srebro i zlato)

- dezinfikujete toalet ili podove u celoj kući

- očistite buđ sa zidova

- očistite patike i izbelite ih

- očistite nameštaj

- uklonite rđu sa metalnih delova

- operete plišane igračke.

4. Odlična je za uklanjanje mirisa

Soda bikarbona odlično neutralizuje mirise. Skvasite pamučnu krpu, dobro je ocedite te je namočite u sodu bikarbonu. Takva krpa je u stanju da:

- Ukloni smrad iz patika.

- Ukoloni smrad sa vaših ruku (recimo do seckanja crnog ili belog luka)

- Ukloni smrad iz kante za smeće.

- Ukloni smrad iz kola.

- Ukloni smrad sa dušeka.

Foto: Thinkstock

5. Odličan sastojak za kuvanje

Ako koristite sodu ikarbonu prilikom kuvanja, onda sigurno znate da ona:

- Omekšava junetinu i piletinu pre prečenja,

- Čini da pire krompir bude ekstra mekan i kremast.

- Neutrališe kiselost u soku od pomorandže.

- Uklanja kiseo ukus sirćeta iz salata.

- Karfiolu čuva belu boju i nakon kuvanja

- Sprečava mleko od zgrušavanja prilikom kuvanja.