Morate da probate
Pogača cipovka: Najukusniji srpski hleb koji se smeje gostima! (RECEPT)
Starinski hleb specijalnog ukusa
Autor:
Žabalj i Titel su mesta u oblasti koja je dobila ime po rečnim lađama - šajkama - i vojnicima "šajkašima" koji su u 18. veku bili poseban rod u sastavu austrijske vojske.
Žabalj danas ima izrazito šaroliko stanovništvo i istu takvu kuhinju, iz koje izdvajamo tradiciju pravljena hleba cipovke posebno ukusan, starinski hleb, koji kao da sa osmehom pozdravlja domaćine i goste. Zato mnogi kažu i da se cipovka "smeje na mesec".
A evo i tradicionalnog recepta:
Sastojci: 1 kvasac, 2 šolje mlake vode, pola kašičice šećera, kašičica soli, kašika ulja, pola šolje kukuruznog brašna, 2 šolje integralnog brašna, 2 šolje crnog brašna.
Priprema: U činiji izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta. Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.
Za ovim doručkom je poludelo 50 miliona ljudi: Ako ste iz Srbije, i vi ćete! (RECEPT)