Zapamtite, vredi

Kad dete počne da se guši: Ovim potezom ćete mu spasiti život!

Ne prestajte sa ovim sve dok dete ne izbaci strano telo i ne počne da diše, odnosno dok ne dođe Hitna pomoć

Objavljeno: 28.11.2016. 18:21h 22:18h
Autor:
Foto: Thinkstock

Ako primetite da je dete udahnulo neki predmet ili bilo kakvo strano telo i počne da se guši, treba reagovati brzo. Uz zvanje hitne pomoći, korisno je znati nekoliko osnovnih poteza koji mogu da spasu detetu život!

"Kada dete udahne strano telo, ono može da izazove laku opstrukciju, gde dete kašlje", upozorava Tatjana Pandak, specijalistica hitne medicine.

Kako se izvući iz automobila koji tone: Ova 3 koraka će vam spasti život! (VIDEO)

Tada treba biti uz dete i pratiti da li je izbacilo iz sebe strano telo, jer prestanak kašljanja ne znači i da je strano telo izbačeno, a odmah nakon toga treba potražiti lekarsku pomoć.

Ako primetite da je dete prestalo da priča, ne kašlje, ne plače, ne vidi se ništa u disajnom putu, a pri svesti je, iskoristite sledeći potez:

Bebu položite stabilno na svoju podlakticu, okrenite je ka dole, držite joj bradu sa dva ili tri prsta i koristeći silu zemljine teže, primenite do pet čvrstih udaraca otvorenim dlanom po leđima. Između svakog pokušaja obratite pažnju na disanje deteta.

Spasite sami sebe od gušenja hranom: Jednostavan metod kao prva pomoć! (VIDEO)

Ako tih pet pokušaja nije efektivno, okrenite bebu na drugu podlakticu, potražite mesto gde se vrši pritisak - jedan centimetar iznad spoja rebara i grudne kosti, pa čvrsto pritiskajte grudnu kost po pet puta dok ne izađe strano telo.

Kad strano telo izađe, a dete počne da plače, svako zatražite lekarsku pomoć.

Teška opstrukcija stranim telom

Teška opstrukcija stranim telom je događaj koji je vrlo hitan, i treba brzo reagovati. Kod teške opstrukcije je dete još pri svesti, ali ne kašlje, ne plače, odnosno ne proizvodi nikakve zvukove, ističe dr Pandak.

Ako je dete izgubilo svest, zamolite najbližu osobu u okolini da odmah nazove hitnu pomoć, a potom proverite da li dete diše i da li ima nešto u disajnom sistemu.

Položite dete na ravnu i tvrdu površinu. Udahnite vazduh, obuhvatite nos i usta deteta, pa na ovo područje uduvavajte vazduh pet puta. Ako se grudni koš ne diže i pokušaj nije uspio, krenite sa masažama.

Nađite mesto kompresije (jedan centimetar iznad spoja rebara i grudne kosti) i čvrsto masirajte trideset puta. Ne prestajte dok dete ne izbaci strano telo i ne počne da diše, odnosno dok ne dođe Hitna pomoć.

Kako pružiti prvu pomoć: Naučite na vreme lekciju koja spašava život!

Foto: Ilustracija / Thinkstock