Bila spremna na sve

69 godina u braku sa princom Filipom: Istina o hladnoj kraljici Elizabeti! (FOTO, VIDEO)

Filip i Elizabeta su dalji rođaci, ali u ono vreme nije bilo neuobičajeno venčati se unutar kruga kraljevskih porodica kako bi se zadržala čistoća plave krvi

Objavljeno: 21.11.2016. 19:38h 18:20h
Autor:
Foto: Profimedia

Svet je očaran bračnim skladom princa Vilijama i supruge Kejt Midlton, uvek naglašavanim na fotografijama kraljevskog para. Ali njihova ljubav tek treba da izdrži test vremena kao što je to uspeo brak kraljice Elizabete II i njenog supruga koji su proslavili 69. godišnjicu od izricanja sudbonosnog "da".

Princeza Elizabeta i tadašnji poručnik Filip upoznali su se 1934. godine na venčanju Filipove rođake princeze Marine i Elizabetinog ujaka vojvode Kenta.

Narugali se kraljici Elizabeti: Evo zašto se ceo svet smeje britanskoj vladarki! (VIDEO)

Foto: Profimedia

Filip je tada imao 18 godina, a ona je u nežnim tinejdžerski godinama tek oduvala 13 svećica na torti. Par se tajno verio 1946. godine i to je bila kontraverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još uvek mlada. Verenički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini okružen manjim dijamantima.

Filip i Elizabeta su dalji rođaci, ali u ono vreme nije bilo neuobičajeno venčati se unutar kruga kraljevskih porodica kako bi se zadržala čistoća plave krvi.

Poručnik Filip se odrekao grčke i danske krune, postao je naturalizovani Britanac i promenio je svoje prezime u Filip Mauntbaten. Kraljevski par se venčao 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Najpoznatiji teoretičar zavere: Reptili vladaju svetom, samo nadareni mogu da ih vide! (FOTO)

Elizabetina venčanica boje slonovače izrađena od satena i ukrašena s preko 10 hiljada bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnela. Haljina je imala široko isečeni dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Foto: Profimedia

Izrada haljine je trajala šest meseci, a poseban ukras venčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti za Elizabetu, jer ga je pozajmila od svoje majke. Bidermajer je bio napravljen od belih orhideja i grančica mirte koji je kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

Svadbena torta je bila velika atrakcija, visoka devet metara i teška čak 500 kilograma. Napravljena je od sastojaka dobijenih iz Australije, a sečena je Filipovim mačem.

Više od dve hiljade ljudi bilo je prisutno na venčanju Elizabete i Filipa. To je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svetskog rata, pa je venčanje proslavljeno širom sveta.

Osam deveruša učestvovalo je u svadbenoj svečanosti, a mladoženja je svojoj princezi poklonio prsten od velškog zlata kako bi ga nosila pored raskošnog vereničkog prstena.

Kraljevski par ima četvoro dece: princa Čarlsa prestolonaslednika (vojvodu od Velsa), princezu Anu, princa Endrjua (vojvodu od Jorka) i princa Edvarda (grofa od Veseksa).

Iako se najpoznatiji kraljevski britanski brak (onaj između princa Čarlsa i princeze Dajane) završio tužno, čini se kako bi Vilijam i Kejt mogli da nastave tradiciju dugog i stabilnog braka koji će britanskoj monarhiji biti na ponos.