Obavezan u turšiji

Kako da ukiselite kupus: Recept za početnike!

Neizostavni deo svake zimnice

Objavljeno: 27.09.2016. 15:13h 00:06h
Autor:
Foto: Thinkstock

Kupus ostavite da odstoji 2-3 dana. Očistite ga od spoljnih listova i dela korena, pa ga operite. U izvađen koren sipajte so, ređajte glavice u bure s korenom nagore.

Između celih glavica kupusa, stavljajte polutke i četvrtine glavica kupusa, koren šargarepe, kuvanu cveklu ili ren. Pritisnite daščicama i kamenom. Nalijte hladnom vodom. Prekrijte čistom krpom ili poklopcem.

Pretačite (crevom izvlačite vodu i vraćajte je nazad u bure) u početku dvaput nedeljno, a kasnije jednom nedeljno sve dok se ne ukiseli.

Napomena: Za 50 kg kupusa potrebno je oko 800 g soli.

Kiseli kupus kao lek: Pomaže pri lečenju čak devet bolesti!

Foto: Shutterstock