Jednostavan i brz kolač

Naše bake su je pravile bez greške: Ukusna i mirisna štrudla sa jabukama! (RECEPT)

Vratite se u detinjstvo i uživajte sa svojom porodicom u ovoj ukusnoj poslastici

Objavljeno: 25.09.2016. 14:49h 15:32h
Autor:
Foto: Thinkstock

Priprema: Lisnato testo razvaljajte u pravougaonik 38x30 cm (ili koristite gotovo razvaljano lisnato testo).

Nadev stavite po sredini duže strane testa: 2 jabuke rendajte direktno na testo, ravnomerno pospite 1 kašikom šećera, 1 vanilin šećerom, rendanom korom od pola limuna, 1 kašikom prezli, po želji grožđicama i cimetom. Prebacite jednu praznu stranu lisnatog testa preko nadeva, pa drugu. Onda ivicu poslednjeg prevrnutog dela testa malo uvrnite celom dužinom prema unutra, zahvatajući i donji sloj lisnatog testa, samo pažljivo da se ne probije. Dakle spoj je gore.

Suprotne krajeve štrudle uvrnite prema gore da sokovi ne iscure napolje i stavite u suv pleh, ovlažen ili sasvim malo nauljen... ili stavite na papir za pečenje. Isto uradite sa drugom polovinom lisnatog testa, pa pecite na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.

Vruće secite i pospite šećerom u prahu. Za malo lepši izgled, poslednju trećinu testa pre prebacivanja isecite ukoso: zarezi 5 cm dužine, na 1,5 cm razmaka i 2 cm od ivice. Ivicu premažite vodom da se zalepi za donje testo, neće škoditi malo i prstima da pritisnete. Nemojte ga uzduž uvrtati.

Napomena: Jabuke možete da sečete na kockice umesto da ih rendate.

Pita od krušaka vraća u detinjstvo: Bakin kolač koji smo svi voleli! (RECEPT)