Ne igrajte se

Koliko dugo smete da čuvate sveže meso: Nakon ovog roka bacite ga u smeće!

Stajanjem se brzo kvari, čak i u frižideru, pa rizikujete opasnost od zaraznih bolesti

Objavljeno: 20.07.2016. 14:45h 14:40h
Autor:
Foto: Thinkstock

Nakon kupovine, sveže meso što pre pripremite ili za jelo ili za zamrzivač.

Stajanjem se brzo kvari, čak i u frižideru, pa rizikujete opasnost od zaraznih bolesti.

Evo koliko dugo možete da čuvate kupljeno meso:

- svežu piletinu i ćuretinu potrošite za 1-2 dana

- svežu junetinu, teletinu, jagnjetinu i svinjetinu pripremite za 3-5 dana najviše

- konzervisano meso i piletinu potrošite 3-4 dana nakon otvaranja

Posle ovih rokova, ako niste iskoristili meso, bolje ga bacite.

Isto važi i za konzerve i paštete koje stoje otvorene više od 3 dana, jer brzo oksiduju i hrana u njima se brzo kvari.

Vakumiranu slaninu pojedite najkasnije 7 dana nakon otvaranja, dok jaja mogu da traju 3-5 nedelja. Svežu ribu pripremite najkasnije sledećeg dana ili očišćenu zamrznite.

Najgori način odmrzavanja piletine: Možete da se zarazite opasnim bakterijama!

Foto: Profimedia