Odličan izbor za ručak

Vinogradarska sarma, legendarno srpsko jelo: Tradiconalni župski specijalitet! (RECEPT)

Ovo jelo se priprema u Aleksandrovcu i čitavoj Župi, prelepom predelu srpskog vinarstva i vinogradarstva

Objavljeno: 26.06.2016. 18:09h 14:42h
Autor:
Foto: Profimedia

1. Iseckati luk i propržiti na ulju. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu boju, začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte peršun, pirinač i jaje. Dobro izmešajte.

2. Vinove listove dobro očistiti od peteljki, pa skuvati u slanoj, ključaloj vodi. Kad listovi omekšaju, znači da su kuvani. Ostaviti ih da se iscede, pa ih isprati hladnom vodom.

3.Pripremljeni fila sa mesom stavljati na vinove listove i uvijati sarme. Savijate što čvršće, tako da ne mogu da se raspadnu, a ređajte ih u šerpi što bliže jednu drugoj. Prelijte toplom vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri. Do kraja kuvanja, voda treba da ispari.

4. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku napravljenu od brašna, ulja i malo mlevene paprike. Kuvajte još malo, pa prebacite u rernu da se zapeče. Služite tople sarme uz kiselo mleko ili pavlaku.

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

Foto: Profimedia