Kultura i običaji

Tradicionalne svadbe širom sveta

Koliko naroda, toliko običaja. Međutim, bez obzira na način na koji se obeležavaju, cilj i svrha sklapanja braka isti je kod svih - dug i srećan zajednički život. Otplovimo u razne delove sveta i zavirimo u jedinstvene svadbene običaje, koji predstavljaju neizostavan deo pravog malog kulturnog blaga jednog naroda.

Objavljeno: 09.05.2013. 17:15h 21:22h
Autor:

Japan Tradicionalno japansko venčanje se obavlja u Šinto hramu u prisustvu sveštenika. Šinto ceremonija podrazumeva odavanje počasti prirodi, kako bi budući mladenci dobili blagoslov od duhova. Za formalni deo ceremonije karakterističan je takozvani ritual san-san-kudo (u prevodu tri-tri-devet puta), odnosno ispijanje sakea, tradicionalnog japanskog pića od pirinča. Naime, mlada i mladoženja devet puta nazdravljaju jedno drugom, međusobno razmenjujući zavete. Broj tri u Japanu važi za srećan broj, a naročito devet, sadržeći u sebi tri puta tri. Prema običajima, mladenci sake ispijaju u malim gutljajima iz iste posude. Tradicionalna japanska mlada nosi beli svileni kimono, takozvani Shiro Maku, kao simbol nevinosti (shiro u prevodu belo, a maku čisto). Njeno lice je obojeno u belo i pokriveno velom. Skupljena kosa je sakrivena ispod specfičnog ukrasa na glavi, koji služi da sakrije "rogove ljubomore" od mladoženjine majke i pokaže mladinu želju da bude poslušna supruga. Tokom svadbenog veselja, običaj je da se mlada presvuče više puta, najpre u crveni kimono, potom i u haljinu zapadnjačkog stila. Gosti poklanjaju novac upakovan u svečanoj koverti.

Egipat I do danas se u Egiptu zadržao običaj ugovaranja brakova, sa izuzecima u većim gradskim mestima. Uz saglasnost obe porodice, mladoženja prosi devojku i daje novac za mladu. Tim novcem, nazvanim mahr, kupuje se nameštaj i nakit. Egipatska mlada obično nosi venčanicu plave ili pink boje. Burma koja se stavlja na domali prst desne ruke simbolizuje besmrtnost starog i novog sveta. Pre venčanja, devojke se okupljaju u mladinoj kući na Hena party-ju, gde se zabavljaju uz muziku. Sutradan, mladoženja potpisuje bračni ugovor pred mladinom porodicom i drugim svedocima, dok mlada čeka u drugoj prostoriji kako bi ugovor odobrila. Ceremonija formalne veridbe se odvija u džamiji, hotelu ili u porodičnoj kući jednog od mladenaca. Nakon zalaska sunca počinje svadbeno veselje, na kom mladenci nose najbolje odelo i nakit. Prsten sa desne ruke se pomera na levu. Običaj je i da žene na dan venčanja uštipnu mladu za sreću.

Filipini Većina hrišćanskih brakova na Filipinima nisu ugovoreni. Tradicionalno venčanje se odvija u crkvi, a po izlasku prijatelji mladence posipaju pirinčem ili konfetama. Mladenci puštaju dva bela goluba, kao simbol harmonije i sreće u budućem bračnom životu. Filipinske mlade su odevene u bele venčanice sa velom, dok mladoženje nose Barong Tagalog, tradicionalne filipinske košulje. Običaj je i da rođaci i prijatelji tokom mladenačkog plesa, kače novac na odeću mladenaca, što često preraste u pravo takmičenje čija će porodica pokloniti više novca.

Poljska Stara tradicija nuđenja hleba i soli datira godinama unazad. Ukrajinci hleb smatraju svetom hranom. Jedan od, možda, najpopularnijih običaja je da roditelji mladence posluže sa malo hleba posutog solju i bokalom vina. Hleb simboliše hranu i nadu da njihovi mezimci nikada neće ostati gladni, dok je so simbol mogućih poteškoća u životu, sa kojima će mladenci morati da se suoče. Veruje se i da so ima lekovitu moć, da štiti kuću od požara, oluje i grada, kao i da rasteruje zle duhove. Misli se da vino donosi sreću i zdravlje. Nakon što se posluže vinom i hlebom, mladenci razbijaju tanjir i i čašu za sreću.

Škotska Prva asocijacija na škotsku svadbu jesu, svakako, gajde. Svaki momenat počevši od prilaska mladenaca oltaru, izlaska iz crkve, kao i tokom svadbenog veselja, propraćen je zvucima gajdi. Osim ovog instrumenta, zastupljena je stara narodna škotska muzika. Za mesto održavanja veselja bira se restoran ili neki od poznatih škotskih zamkova, gde se pije viski u neograničenim količinama. Čuvene škotske suknje koje nose muškarci, mogu se videti i na venčanju, dok se umesto ovog karo materijala, mlade odlučuju za bele venčanice sa nekim dodatkom (torbica, mašna, podvezica) ovakvog dezena. Veruje se da novčić u cipeli donosi sreću, te ga mlade stavljaju na dan venčanja. Jedan od najinteresantnijih običaja jeste posipanje mlade svakojakim smećem, naročito u tečnom obliku. Ovaj, najblaže rečeno, neobičan čin, Škoti objašnjavaju simbolikom veze između prošlosti i budućnosti: sve ružno ostaje za njima.

Italija Prema verovanju, italijanska mlada bi trebalo da na dan venčanja ima na sebi četiri detalja: plavi, stari, novi i jedan pozajmljeni. Veruje se da donose sreću. Na glavi nosi klasičan veo, koji je, prema predanju, štiti od zlih duhova. Kao predznak loše sreće, smatra se zlato, te ga mlade taj dan izbegavaju. Italijani vezuju traku ispred crkve, kao simbol veze između mlade i mladoženje. Italijanske "konfete" su bademi obloženi šećerom raznih boja, kao gorko-slatka osećanja koja mladence čekaju u budućem zajedničkom životu. Bele konfete kao simbol venčanja, pink i plave označavaju decu kao blagoslov, srebrne i zlatne simbolišu dug i srećan zajednički život, novčići bogatstvo i pirinač zdravlje. Nakon ceremonije venčanja, mladenci razbijaju vazu na sitne delove, čiji broj predstavlja broj godina srećnog braka koji je pred njima. Jedan od važnijih običaja jeste takozvani "buste" (u prevodu koverta). Naime, mlada nosi torbu od satena, odnosno "la borsa", u koju joj ženske zvanice stavljaju kovertu sa novcem. Muškarci, takođe, ubacuju novac, u zamenu za ples. Jedan od interesantnijih jeste običaj sečenja mladoženjine kravate na delove. Za svaki deo mladenci od gostiju dobijaju novac.

7. Meksiko Tradicionalno meksičko venčanje se obično pretvori u veliko slavlje sa dosta svetlih boja i nezaboravne zabave za goste uz marijače i flamenko igrače. Venčanica može da varira od svilene, svetlijih boja sa dugim rukavima za konzervativnije mlade i flamenko venčanica, za one hrabrije. U Meksiku mladoženja poklanja mladi 13 novčića ili takozvani "arras", koji predstavljaju Isusa Hrista i dvanaest apostola. Novčići simbolišu mladoženjino obećanje da će čuvati svoju buduću ženu. Tokom izgovaranja zaveta, oko vrata mladenaca vezuje se bela traka, odnosno "lasso", kao simbol jedinstva. Prema verovanju, mlada ne bi trebalo da na taj veliki dan nosi perle, jer, kako veruju, donose suze.