Ukus koji ne smete da propustite
Svilena pita: Hit poslastica među Francuzima! (RECEPT)
Slatkiš kom niko neće moći da odoli
Autor:
1. Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
2. Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190 C. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
3. Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
4. Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve miksujte 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
5. Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
6. Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.
Manastirska jota: Posni ručak na vodi za celu porodicu! (RECEPT)