Neverovatno

Žive preko 100 godina i pucaju od zdravlja: Tajna dugovečnosti italijanskog sela Ačeroli!

Istraživači spremaju opsežnu studiju tokom koje će pomoću genetičkih analiza otkriti zahvaljujući čemu je ova grupa od 300 stogodišnjaka dugovečna

Objavljeno: 31.03.2016. 15:17h 20:30h
Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Naučnici su se zapanjili kada su otkrili da čak 300 stogodišnjaka "puca" od fizičkog i mentalnog zdravlja u jednom malom mestu na jugu Italije. Ova populacija u Ačaroliju ima veoma nisku stopu srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti. Kako je to moguće?

Najstarija Evropljanka proslavila 116. rođendan: Jedna namirnica je svaki dan na njenom tanjiru!

Foto: Profimedia

Stručnjaci su ubeđeni da je kombinacija mediteranske ishrane, svakodnevnog vežbanja i upotreba ruzmarina u velikoj količini odgovorna za dugovečnost koja je u ovom neselju i do 20 godina duža od prosečne dužine života koji u Italiji iznosi 83 godine.

Naučnici se sada spremaju za opsežno istraživanje koje će da obuhvati stanovnike Ačerolija kako bi utvrdili tajnu njihove dugovečnosti. Rezultati bi mogli da drastično promene način na koji se tretiraju bolesti širom sveta, piše britanski Express.

Ima 112 godina, nadživela celo selo: Baka otkrila jedinu tajnu za dug život! (VIDEO)

Foto: Thinkstock

"Cilj ovog istraživanja je da pomoću genetičkih analiza otkrijemo zahvaljujući čemu je ova grupa od 300 stogodišnjaka dugovečna. Rezultati bi mogli da pomognu pacijentima na celoj planeti", izjavio je profesor Alan Majzel, vođa studije.

Ovo ribarsko naselje inače naseljava oko 2.000 stanovnika. S obzirom na položaj Ačerolija, ljudi su primorani da mnogo pešače, često uzbrdo. Međutim, njihova ishrana je ono što najviše zanima istraživače. Obroci im se zasnivaju na morskim plodovima, ribi, voću i povrću, žitaricama, orašastim plodovima i maslinovom ulju. A umesto soli, koriste druge začine i začinsko bilje.

Tibetanski monasi su ih koristili pre 2.000 godina: Recepture za dugovečnost!

Foto: Thinkstock

Lokalci u sve ubacuju ruzmarin, koji ima brojna lekovita svojstva, pošto je odličan izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Takođe, mnogi ga koriste jer je bogat antioksidansima i ima protivupalna svojstva, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i olakšava bolove u mišićima.

Tokom 6 meseci istraživači će raditi analize krvi lokalnog stanovništva, a proučavaće i njihove kognitivne sposobnosti i otpornost na bolesti srca, bubrega, demenciju i kancer. Posebnu pažnju posvetiće načinu života, ishrani i vežbanju.

42 dana borbe sa ćelijama raka: Sok čuvenog Austrijanca protiv kancera! (RECEPT)

Foto: Shutterstock