Svaka joj čast

Drage, ne pravite robote od sebe: Snažna poruka ženama koje su opterećene čišćenjem!

U kakvom ste vi stanju nakon što je sve ostalo savršeno? Pogledajte se malo u ogledalo, da li su vam podočnjaci do nosa ili do brade? Imate li nakon savršene kuće vremena, volje i živaca za savršenu igru, savršeno vođenje ljubavi ili savršeno uređivanje same sebe... Ma ja znam da nemate jer samo robot bi to mogao, napisala mama Lina na Fejsbuku

Objavljeno: 26.02.2016. 11:17h 14:36h
Autor:
Foto: Shutterstock

Majčinstvo je najlepši, ali i najteži posao na svetu. Jer uz to što je majka, žena mora i da radi, posprema, kuva, da bude supruga... Mama Lina, članica virtuelne zajednice MaMe na Fejsu odlučila je da se obrati mnogim majkama (pre)opterećenima čistoćom i pospremanjem, pa im je poručila da one nisu roboti i da imaju pravo na odmor. Evo što je mama Lina napisala i poručila drugim mamama:

"Odrađujem svoju smenu, dolazim kući, ručam, pogledam domaći mlađoj ćerki, popričam sa starijom, dajem zadatke za pomoć u kući i srušim se na kauč mrtva umorna. Da, ja sam mama koja sebi daje odmor.

Mama iz Beograda o kojoj bruji ceo svet: Nećete verovati šta radi sa sinom! (FOTO)

Dajem sebi odmor od nekih sat vremena i kad je pod prljav, suđe neoprano, veš za sušenje, pranje, peglanje, kad je u kući apsolutni haos, ja legnem i ne vidim ništa. I znam da sam tu u manjini među drugim mamama. Jer većina mama se ne usuđuje da sama sebi da odmor. Znam mnoge koje ne sednu dok sve u kući nije u savršenom stanju. Ali, drage moje, zašto?

U kakvom ste vi stanju nakon što je sve ostalo savršeno? Pogledajte se malo u ogledalo, da li su vam podočnjaci do nosa ili do brade? Imate li nakon savršene kuće vremena, volje i živaca za savršenu igru, savršeno vođenje ljubavi ili savršeno uređivanje same sebe... Ma ja znam da nemate jer samo robot bi to mogao.

Mame, drage, nemojte da pravite robote od sebe. Dajte sebi odmor, usporite. Dajte sebi pravo na prljav veš, prljav pod, prljavo suđe, ako osećate umor. Imate pravo da se odmorite. Ne oduzimajte sebi to pravo da biste dokazale da vi sve možete. Naravno da možete, žena ste! Žene mogu sve, ali često zaboravljaju da ne moraju!"

Čisti samo onoliko koliko moraš: Život je tamo napolju, živi ga!

Svaka mama može da se prepozna u Lininim rečima, a mnoge od njih podelile su svoja iskustva u komentarima koji prate ovu objavu na stranici MaMe na Fejsu. Izdvojili smo komentare koji su skupili najviše lajkova:

"Nisam još dosegla taj stadijum. Dođem kući, pojedem, sve pospremim i operem i tek onda legnem. Previše me "grize" nered i zavidim svim mamama koje mogu da ga ignorišu barem i na sat vremena", napisala je mama Ana.

"Slažem se, iako se moja mama zgražava nad mojom kuhinjom koja se ne blista. Nekad je i meni to bilo prioritet, ali kad ti deca kažu: "Mama, kad ćeš malo da se igraš s nama?" onda vrlo brzo baciš sve ostalo. I zato je lepše s decom, koju viđam samo par sati dnevno, ako i toliko zbog rasporeda škole i obaveza, da se malo poigram, popriča,, zajedno se nasmejemo, nego da peglam ili slično. Prašinu obrišeš i sutra je opet tu, a njihovi minuti su nepovratni", poručila je mama Ivana.

Vapaj majke troje dece: Nikada neću biti u miru sa tim što sam uradila

"Bravo, ja imam četvoro odrasle dece i oduvek sam sebi davala odmora. Posao nije zec, neće da pobegne", podelila je mama Ksenija.

"S ponosom kažem da mi ne pada na pamet kad dođem s posla da se latim suđa, veša, usisivača ili bilo čega sličnog. Prvo prilegnem, sve četiri u vis, a ko nije u školi dolazi na maženje", napisala je mama Martina.

Posao koji niko ne plaća: Koliko bi domaćice zarađivale za ono što svakog dana rade?