Bravo

Francuska zabranila supermarketima uništavanje robe: Moraju da je doniraju siromašnima!

Kako bi vlasnici supermarketa poštovali ovaj zakon, Francuska je pripremila i kazne za kršenje - dve godine zatvora ili 75 hiljada evra novčane kazne

Objavljeno: 07.02.2016. 20:33h 00:36h
Autor:
Foto: Profimedia

U Francuskoj je na snagu stupio do sada neviđen, ali sjajan zakon - supermarketima je zabranjeno da uništavaju robu koja nije prodata, već su obavezi da doniraju sve proizvode u humanitarne svrhe!

Ovim zakonom Francuska je odlučila i da zaustavi namerno kvarenje namirnica, a sve mega-prodavnice koje se prostiru na više od 400 kvadratnih metara, imaće i obavezu da neprodatu hranu čuvaju u skladištima i pod ključem, a kasnije ih dopremiti humanitarnim organizacijama, koje su u obavezi da namirnice čuvaju u higijenskim uslovima, piše britanski Independent.

Na ovaj zakon Francuska se odlučila jer poslednjih nekoliko godina broj ljudi koji traže svoj obrok u kontejnerima velikih prodavnica nekontrolisano raste. Nisu u pitanju samo beskućnici - na ovaj način se hrani i veliki broj studenata, nezaposlenih, ali i čitave porodice!

Italija uvela novi zakon: Novčane kazne za pušenje u prisustvu dece i trudnica

Kako bi vlasnici supermarketa poštovali ovaj zakon, Francuska je pripremila i kazne za kršenje - dve godine zatvora ili 75 hiljada evra novčane kazne.

Prema zvaničnim podacima, u Francuskoj se dnevno baci čak sedam tona hrane, a predsednik Fransoa Oland istakao je i da želi da se ova akcija proširi na čitavu Evropu.

"Ovaj zakon će nam omogućiti da damo tu hranu onima kojima je zaista neophodna", saopšteno je iz vlade Francuske.