Za dug život

Žensko telo: Najvažniji vitamini i minerali za zdravlje

Magnezijum, folna kiselina, vitamin B12, kalcijum, biotin i vitamin D smatraju se izuzetno važnim za pravilno funkcionisanje tela žene

Objavljeno: 29.08.2013. 14:27h 16:42h
Autor:
Foto: Shutterstcok

Žensko telo je složeni organizam koji traži mnogo toga kako bi normalno mogao da funkcioniše. Ako želite da sačuvate svoje zdravlje i dugo živite, trebalo bi da obratite pažnju na ove vitamine i minerale koji se brinu da vaše telo savršeno funkcioniše.

Magnezijum Ovo je izuzetno važan mineral za žensko zdravlje, a posebno pozitivno utiče na zdravlje živaca, mišića, kostiju, te celokupnog imuniteta. Štiti od stresa, a prirodni su mu izvori zeleno lisnato povrće poput spanaća, cele žitarice, orašasti plodovi i semenke.

Folna kiselina Reč je, zapravo, o izuztno važnom vitaminu koji pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti trudnoću i igra važnu ulogu u zdravlju srca i celog kardio-sistema. Dobar prirodan izvor folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, soja, plava riba, te neko voće poput avokada ili pomorandže.

Biotin Biotin, koji se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, u organizmu je zadužen za pravilan metabolizam, posebno za preradu šećera u energiju, a utiče i na zdravlje kože. Može se pronaći u piletini, ribi, bananama, gljivama, karfiolu, šargarepi, pivskom kvascu i jajima, odnosno samo u žumancetu.

Vitamin B12 Ovaj vrlo važan vitamin nužan je za normalan rad mozga, ali podjednako sprečava i srčane bolesti i moždani udar. Održava živce i krvne ćelije zdravim, pomaže u izgradnji DNK-a, te je izuzetno važan za vegetarijance i vegane jer sprečava anemiju. Najveće količine vitamina B12 mogu da se pronađu u plavoj ribi, posebno u sardinama, zatim u mesu (ali onom organski uzgojenom, odnosno mesu životinja koje su hranjene prirodnim namirnicama), jajima, mleku i mlečnim proizvodima.

Vitamin D Vitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcijuma, zdrav imunitet, normalno funkciniranje živaca i štitne žlezde, a može da spreči i nastanak karcinoma dojke, te pomaže u njegovom lečenju. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima i žumancetu, kao i gljivama. Svakako, najbolji izvor vitamina D krije se u suncu, ali većina ljudi ne uspeva da ga upije iz toga izvora, kao ni iz hrane. Zato stručnjaci savetuju da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani.

Kalcijum Ovaj moćni mineral odgovoran je za snagu kostiju i jačinu mišića, a igra važnu ulogu i u normalnom funkcionisanju krvi. Takođe, važan je i za održavanje zdravog krvnog pritiska. Prirodni izvori kalcijuma su mleko (ako nije previše prerađeno) i mlečni proizvodi, sardine, zeleno povrće, tofu, orašasti plodovi, alge, sušeno voće...