Najbolji način

Starinski recept: Kako da napravite domaći sir!

Odvojite malo vremena i napravite ukusan i zdrav prilog svakom jelu

Objavljeno: 18.12.2015. 18:56h 16:42h
Autor:
Foto: Shutterstock

1. U mlako mleko sipajte kašiku sirila, promešajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi, piše Lisa.rs.

2. Ujutro procedite usireno mleko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocedi. Kad masa počne da se odlepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom). Sir treba cediti nekoliko sati.

3. Kad se dobro ocedi, nastaje meka, ali kompaktna masa koju ćete moći - doduše, nežno i pažljivo, da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud, dovoljno širok da sir u njega lepo "legne". Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir - secite na kocke ili rombove - pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo surutke. U međuvremenu, prethodno oceđenu surutku posolite i prokuvajte, pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.

4. Ostavite sir da stoji još barem 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati. Za to vreme sir "previre", ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir. Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte surutkom.

Napomena: Od ove količine sastojaka dobićete oko 800 grama najukusnijeg sira.

Domaća pileća supa po bakinom receptu: Lek koji oporavlja telo!