Više akcije manje bolova

Seks za bolje zdravlje

Od bolje cirkulacije do mlađe i mekše kože - seks nije samo uživanje već i lek

Objavljeno: 20.08.2013. 17:04h 20:12h
Foto: StilBook / Privatna Arhiva

Jeste li znali da redovni seks lekovito deluje na naše zdravlje, pomlađuje nas i produžuje nam život? Drugim rečima, svaki novi orgazam jača naš organizam, osigurava nam dugovečnost i čini nas zadovoljnijima. Nije reč o pukom naklapanju već o činjenicama koje su potvrdili naučnici na osnovu svojih temeljnih istraživanja.

1. Prirodni analgetik i antidepresiv Poznato je da se tokom seksualnog odnosa oslobađa endorfin, tzv. hormon sreće. On deluje kao prirodni analgetik pa je zaslužan za ublažavanje bolova. Ali, to nije sve, jer endorfin izaziva i osećaj euforije i smanjuje tegobe. Znači, više seksa – manje bolova i lošeg raspoloženja.

2. Ublažava menstrualne tegobe

Mišići koji se aktiviraju prilikom orgazma pomažu čak i kod smanjivanja predmenstrualnih i menstrualnih tegoba, a stručnjaci tvrde da seksom možemo uspešno da se borimo i protiv inkontinencije uzrokovane stresom.

3. Poboljšava cirkulaciju i rad srca

Telesna aktivnost tokom odnosa poboljšava cirkulaciju, a to znači i bolji rad srca. Takođe, seks nam reguliše i san pa izgledamo svežije i odmornije.

4. Pomlađuje kožu Poznato je kako aktivan polni odnos pojačava proizvodnju hormona rasta što sprečava isušivanje kože koja postaje mekša i gipkija. Zato ćete uz redovan seks naprosto blistati i izgledati mlađe.

5. Jača imunitet Takođe, seks pojačava imunitet našeg organizma i čuva nas od prehlada i gripa. Ukoliko ne želite da kijate i pijete antibiotike i razne lekove, radije se sa svojim partnerom preventivno prepustite užicima "seksualne terapije".

6. Pospješuje vitkost Jeste li znali da tokom polusatnog seksa telo može potrošiti i do 200 kalorija? Premda su u vrućim igrama u krevetu mišići dobro uposleni, rezultat zavisi od intenziteta i poza koje koristite. Ipak, nemojte otkazivati svoje mesečno članstvo u fitnes klubu. Neka vaše burne noći u spavaćoj sobi budu onaj slatki, dodatni utrošak kalorija.