Istraživanje

Još jedan razlog da jedete lubenicu

Nova studija španskih naučnika otkrila je da sok od lubenice može biti vaš saveznik kod ublažavanja bolova u mišićima nakon vežbanja

Objavljeno: 15.08.2013. 18:10h 08:10h
Autor:

Lubenica u najvećoj meri, ali i dinja, krastavci i tikve sadrže aminokiselinu citrulin koja je specifična po tome što utiče na smanjenje bolova u mišićima, prenosi portal Vitamini.

Ranija istraživanja su otkrila da citrulin ima antioksidativne sposobnosti i kao takav može da proizvede kiseonik u dušniku koji podstiče relaksaciju i širenje krvnih sudova, povoljno deluje kod erektilne disfunkcije (impotencije), hipertenzije i ateroskleroze.

U istraživanju je učestvovalo sedam zdravih studenata koji su u tri različita navrata, posle testa maksimalnog napora na cikloergometru popili 500 ml soka od lubenice sa sadržajem citrulina od 1,17 grama ili sok od lubenice dodatno obogaćen citrulinom od oko 5 grama citrulina ili placeba.

Rezultati su pokazali da su obe grupe koje su unosile sok od lubenice osćećale značajno manji bol u mišićima u poređenju sa placebo grupom, što pokazuje da sok od lubenice ima potencijal da postane novi funkcionalni napitak za sportiste.