Otrovi za lice i telo

Šta znače oznake na kozmetici

Higijenski i kozmetički preparati su puni dodataka koji nisu dobri za vas, a njihove oznake možete naći na samim proizvodima

Objavljeno: 13.08.2013. 11:20h 20:32h
Autor:
Foto: Shutterstock

Da se ne bi brzo pokvarili proizvođači u kozmetičke proizvode stavljaju različite konzervanse. Kada sledeći put odete u prodavnicu pogledajte sastav. Pred vama je lista najčešćih dodataka i njihovih dejstva na vas. Sve više istraživanja ukazuje da mnogi preparati pa čak i hrana imaju štetne, kancerogene ili otrovne dodatke. 1. BHA i BHT BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a mogu uzrokovati alergijske reakcije na koži i endokrine bolesti. 2. Veštačke boje PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kose sadrže ga u većoj količini nego svetle. Mešavina različitih hemikalija u boji je često kancerogena, a boje mogu sadržati i teške metale koji su otrovni. 3. Živa Živa se nalazi u kozmetici a problem je što se lako upija preko kože i ulazi u organizam. Može uzrokovati alergijske reakcije, iritacije na koži i neurotoksične posledice. 4. Formaldehid Sastojci koji otpuštaju formaldehid nalaze se u skoro svim proizvodima za negu lica, tela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte. Oni mogu da iritiraju disajne organe, uzrokuju astmu, alergije i reakcije na koži kao i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima pa čak i nastanak raka.

5. Parabeni Koriste se kao konzervansi u kozmetici, a veoma su štetni. Povezuju se sa rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. 6. Propylene Glycol Ovaj derivat nafte uzrokuje alergijske reakcije a dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se on nalazi u industrijskoj primeni. 7. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES) Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici za kupanje i tuširanje, poput šampona i pena za kupanje pa i pastama za zube. Smatra se da je kancerogen. 8. Triklosan Konzervans koji se nalazi u kozmetici ima antibakterijsko delovanje, a može da uzrokuje hormonalne bolesti i utiče na rast bakterija. 9. Petrolatum Mineral petrolatum nalazi se u uljima za bebe, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje šminke i sjaju za usne. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitisera i proširenih pora. 10. Cyclomethicone i Siloxane Silikon može da poremeti hormone u telu.