Čaj od šipurka iz kojeg nisu izvađene semenke, ili čaj samo od semenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod peska i kamena u žuči.
Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i semenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta.
Foto: Shutterstock
Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mleka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri – dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbeđuje dodatnu snagu, a onima koji su nemoćni, posle operacije ili teške bolesti.
Od semenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.
U ovaj čaj dodajte mleko, cimet i med i sa uživanjem ispijajte ovaj aromatični napitak