Veličanstveni detalj
Besprekorno ukrašena torta: Kako da napravite fondan! (RECEPT)
Prionite na posao i napravite urednu, svečanu i jedinstvenu tortu
Autor:
Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Danas su sve popularnije torte ukrašene fondanom, a zbog raznovrsnosti dekoracije, njih posebno vole mališani, prenosi Yumama.com.
Ali, da biste imali takvu tortu, nema potrebe da izdvojite nekoliko hiljada dinara - donosimo vam recept za domaću fondan masu! Prionite na posao i napravite urednu, svečanu i jedinstvenu tortu!
Sastojci: 20 g želatina u kesici, 50 ml hladne vode, 100 g fruktoze, 20 ml vode, 1 kašika glicerina i 900 g šećera u prahu.
Domaći grčki jogurt!
Priprema: Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz stalno mešanje. Ostavite da vri pola minuta, a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin, pa promešajte.
U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite, pa ostavite da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje po želji. Ako želite da obložite cele torte ovom masom, preporučljivo je da to budu torte sa korama, a ne potpuno kremaste ili sa mnogo filova.
Pogledajte bolje, ovo nije lubenica: Čudo iz kuhinje! (VIDEO)