Moć letnjih plodova

Jedite ih i lakše ćete pocrneti

Kajsije, breskve, dinje i paradajz su puni vitamina koji nam koriste kao odlična priprema za jako sunce

Objavljeno: 06.08.2013. 22:53h 20:46h
Autor:
Foto: Shutterstock

Umesto ležanja u opasnim solarijumima, kožu pripremite uz voće. Uživajte u letnjim plodovima i izvucite koristi iz zdravih sastojaka kojima obiluju.

Kajsije Voće ne birajte prema crvenoj boji, koja ne garantuje zrelost, nego po mekoći. Postoji više vrsta kajsija. Velike i čvrste sa jakim mirisom, narandžaste, dosta tvrde, ali finog mirisa, zatim narandžaste sa crvenim mrljama. Vrlo su ukusne i mekane svetlonarandžaste kajsije.

Zdravstvene koristi Kajsije su dobre za vid, štite i pripremaju kožu za sunčanje jer su bogate provitaminom A (od 1,5 do 3 mg). Bogate su i kalijumom, što pomaže kod visokog krvnog pritiska i olakšava spavanje. Za kožu i sunčanje su dobre i dinje, koje su bogate beta karotenom, kao i paradajiz.

Kalorije: 35 kcal/100 g

Nektarina i breskva Birajte one koje su mekane na dodir jer breskve ne sazrevaju posle berbe. Žute sorte su kiselije od belih. Crvenkaste vinogradske breskve poznate su po finom ukusu.

Zdravstvene koristi Bogate su flavonoidima i zahvaljujući njima štite krvne sudove. Uspostavljaju ravnotežu u odnosu na kiseline iz nekih drugih namirnica. Žute sorte su bogatije vitaminom C od belih.

Kalorije: 40 kcal/100 g