Kada treba biti pažljiv sa ovom namirnicom

Oprezno s belim lukom

Leči, ali može i da škodi. Iako za njega kažu da je bolji od antibiotika, postoje situacije u kojima ga treba izbegavati

Objavljeno: 02.08.2013. 22:31h 19:46h
Foto: Shutterstock

Beli luk je simbol zdravlja i dugovečnosti. Ipak, postoje osobe kojima ne odgovara. Neki ljudi veoma loše reaguju na određene sastojke belog luka, pa se kod njih nakon konzumiranja mogu javiti izvesne poteškoće - gorušica, bol u želucu, nadimanje, gasovi, mučnina, krvarenje iz hemoroida, pečenje pri mokrenju, pa, čak, i razdražljivost. Nikako sa ginko bilobom Potreban je oprez i prilikom istovremene primene belog luka i preparata na bazi biljke ginko biloba ili visokih doza vitamina E, jer može doći do određenih problema (zbog pojačanog krvarenja). Nipošto sa lekovima za bolesti krvnih sudova U slučaju istovremenog korišćenja belog luka i preparata na bazi heparina, aspirina ili lekova za oboljenja krvnih sudova, trebalo bi se obavezno posavetovati s lekarom.

Ne pre i posle operacije S obzirom na to da može imati kontraindikacije s drugim lekovima i dodacima ishrani, preporučuje se pauza u njegovoj konzumaciji nekoliko nedelja pre i posle bilo kakve operacije. Alergije Retko se dešava, ali beli luk kod nekih osoba može izazvati alergijsku reakciju, koja se manifestuje osipom, temperaturom i glavoboljom. Nikako ako imate anemiju i probleme s bubrezima U prevelikim količinama, beli luk može štetno da deluje na bubrege, kao i na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Zato anemične osobe i osobe koje uzimaju antikoagulante (sredstva protiv zgrušavanja krvi) moraju kontrolisano konzumirati beli luk.

Savet Ako vam želudac teško podnosi beli luk, pripremite namaz od njega: iseckajte ga, izmešajte s maslacem ili margarinom i time premažite hleb.