Crveno povrće za svaki obrok
Tri paradajz specijaliteta - hit letnji recepti
Sezona omiljenog povrća je u jeku, a uz malo mašte se može koristiti za daručak, ručak i večeru uz potpuno različite ukuse
Izvor: Jovana Matejić
Ako vam kažemo da paradajz sadrži 94, 5 % vode, razumljivo je zašto se ovo povrće smatra jednom od najvažnijih namirnica za hidrataciju. Zato, na pijacu ili u samoposluzi kupite paradajz i stavite ga na vaš dnevni meni.
1. Doručak uz paradajz sendvič
Napravite klasičan jutarnji sendvič i osvežite se već na početku dana. Sve što vam treba su sledeće namirnice:
- 2 veća parčeta slanine
- 2 do 3 velika jaja
- so i sveže mleveni biber
- 2 kašike majoneza
- 2 kriške kiselog testa ili tostiranog hleba
- 2 veče kriške paradajza
- 2 lista zelene salate
Priprema: Ispržite slaninu u tiganju na srednjoj vatri, oko 6 minuta. U međuvremenu, umutite jaja, jednu kašičicu code i 1/4 kašičice soli i bibera u jednoj velikoj posudi. Dodajte jaja u tiganj na srednjoj vatri i kuvajte od dva do tri minuta. Na kraju vam preostaje da namažete majonez na hleb, a zatim stavite kajganu, paradajz i zelenu salate i uživajte u zalogajima.
2. Ručak sa tečnim paradajzom i avokadom
Iseckajte beli luk i iscedite sok od sveže limete. Nakon toga, ubacite sitne kriške lubenice, krastavca i paprike.
- 1/2 malog crvenog luka
- 3 kašike vinskog sirća
- 6 šoljica lubenice
- iseckana 2 velika paradajza
- 1/2 seckanog krastavca
- 1 iseckana crvena paprika
- 1 čen belog luka
- so i sveže biber
- 1 avokado
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- korice hleba za polsuživanje
Priprema: Stavite crveni luk i vinsko sirće u činiju i ostavite 10 minuta. Dodajte lubenicu, paradajz, krastavac, crvenu papriku i beli luk. Ubacite u ovu mešavinu 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Za kraj stavite na vrh avokado i maslinovo ulje.
3. Večera u veselim bojama paradajz tarta
Stavite nekoliko tarta slične veličine, i izaberite nekoliko boja kako biste ih išarali. Kozje mleko daje ovoj večeri suptilan i primamljiv ukus.
- otopiti 1 smrznuto lisnato testo
- 1 šolja kozjeg mleka
- 1 šolja rendanog parmezana
- 2 paradajza isečena na listiće
- so i sveže mleveni biber
- 1/3 šolje bosiljka
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- morska so
Priprema: Zagrejte rernu na 400 stepeni i stavite listano testo. Zatim, pecivo polijte kozjim mlekom i usitnjenim parmezanom. Naređajte paradajz i 1/4 kašičice soli i bibera. Uokvirite ivice testa u obliku kvadrata. Pecite do 16 do 18 minuta, dok kolač ne postane naduven i zlatan. Na vrhove postavite listiće bosiljka i polijte maslinovim uljem, a morsku so stavite po želji.