Sredite vaš životni prostor na afrički ili marokanski način

Ovo su 5 najpopularnijih stilova za uređenje doma

Proputujte svetom u svojoj kući ili stanu. Dajte vašem enterijeru novu, lepšu notu i opremite ga u skladu sa modernim trendovima

Objavljeno: 28.07.2013. 21:38h 17:18h

U današnje vreme kada se odlučujete na uređenje doma, a kada je pojam modernog postao vrlo širok nailazite na probleme kod odabira stila uređenja. Kako bi vam pomogli da uredite dom po vašoj meri donosimo 5 najstarijih i najoriginalnijih stilova uređenja interijera.

Marokanski stil Reč je o egzotičnom spoju evropskih i arapskih elemenata, a zadovoljiće sve one koji se u vlastitom domu žele osećati kao u bajci. Raskošne tkanine jarkih boja daju ovom bogatom prostoru jedinstveni izgled. Nameštaj je rađen od tamnog drveta, te je ukrašen reljefima na rubovima i ladicama. Svetiljke i lampe neizostavni su detalji.

Afrički stil Ovo je trend koji već godinama ne izlazi iz mode. Žive boje u kombinaciji sa zemljanim tonovima osnova su ovog stila. Detalj poput životinjskih uzoraka na tkanini dodatno naglašavaju raskoš crnog kontinenta. Virtualne maske i drvene figure raznih veličina u prostor unose posebnu mističnu notu. Recept za uređenje doma je jednostavan - u dom treba unijeti toplinu sunca, peska i bogatstvo životinjskog i biljnog sveta.

Japanski stil Iako ga najčešće povezuju sa crnom-belom i crvenom bojom, on je puno više od toga. Primer modernog uređenja doma u japanskom stilu opisuje drvo kao osnovni materijal, te neizostavan dodir stambenog prostora sa prirodom. Ovim stilom dominira crvena boja, koja u tamošnjoj tradiciji predstavlja sreću. Porculanske vaze, lampioni i ukrasni jastučići, skulpture i likovi zmajeva i obožavanog Bude detalji su kojima se postiže razigranost prostora.

Viktorijanski stil Kako mu i samo ime govori dobio je ime po engleskoj kraljici Viktoriji. Iako je na vrhuncu bio u drugoj polovini 19. veka, još i danas postoje oni koji se odlučuju za uređenje doma u ovom stilu. Karakteriše ga masivan nameštaj, uglavnom od mahagonija ili ružinog drveta, a motivi dekora su cveće i životinje. Ukrasi poput raskošnih lustera i tepiha, kao i slike i ogledala bogatih okvira uvek su dobro došli.

Savremeni francuski stil U ovakvom prostoru ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nežnim, pastelnim bojama u kombinaciji sa belim tonovima nameštaja, koje u prostor unose dašak Provanse. Tipični za francuski stil enterijera su detalji od kovanog gvožđa, poput ograda za stepenište, zatim pozlaćeni ukrasi i okviri za slike. Ukoliko želite da osvežite svom dom na ovaj način ne morate kupovati skupe ornamente, već se poigrajte sa detaljima koji su uvek dobro došli.