Očaravajući ukus
Straćatela sladoled sa kafom
Ledena poslastica idealna za vrele dane
Autor:
1. Pomešajte slatku pavlaku, mleko, so i ¼ šolje šećera u srednje dubokoj šerpi. Dodajte sastrugan štapić vanile ili ekstrat. Pustite da se smesa dobro zagreje (ne da proključa) i mešajte dok se ne rastopi šećer pa sklonite sa vatre.
2. Ako ste koristili štapić vanile poklopite šerpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Umutite žumanca i preostalu ¼ šolje šećera srednjom jačinom, oko 2 minuta.
3. Postepeno mutiti toplu kremastu mešavinu, a zatim umutiti žumanca sa preostalom krem smešom. Kuvajte smesu na srednje jakoj vatri, mešajući neprestano drvenom kašikom, 2-3 minuta. Preručite krem u činiju.
4. Dodajte espreso prah da se rastvori. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući. Kada je krem ohlađen, postepeno dodajte čokoladu i mešajte dok sladoled ne postane prošaran. Stavite u zamrzivač, a kad se dobro ohladi služite.