Sve što bi trebalo da znate

G tačka: Skrivena riznica seksualnog zadovoljstva

Izvor ženskog seksualnog užitka, G tačka, prestala je da bude mit. Otkrivamo odgovore na najčešća pitanja o njoj, a podsećamo i na postojanje A tačke

Objavljeno: 22.07.2013. 14:17h 17:18h
Foto: Shutterstock

G tačka je direktno povezana sa delom mozga zaduženim za užitak. Ime je dobila po prvom slovu imena naučnika -Grafenberg, koji je pronašao malo i izuzetno osetljivo područje unutar vagine koje kod žena može izazvati vrlo snažne reakcije zadovoljstva.

Šta je G tačka i kako funkcioniše? G tačka je malo sunđerasto tkivo koje se nalazi 5 do 8 centimetara unutar vagine i to na prednjoj strani njenog gornjeg zida. Direktno je povezana sa delom mozga zaduženim za ugođaj. Dakle, kada nakon stimulacije dođe do orgazma, užitak je vrlo snažan. Kako je stimulisati? G tačka reaguje isključivo na pritisak, ne na dodir, tako da pozu treba pažljivo odabrati. Ovo je ujedno i razlog zašto mnoge žene, ali i muškarci vrlo teško pronalaze svoju G tačku. Kada žena nije uzbuđena teže ju je pronaći. Kod muškaraca Iako ne postoji u pravom smislu reči, G tačkom se smatra prostata jer stimulisanje tog područja može dovesti do pojačane reakcije. Šta je A tačka? O ovom području se počelo pisati 90-ih godina. Takozvana Anterior Fornix erogena zona je osetljivo tkivo na kraju vagine, ispred vrata maternice. Stimulacija tog mesta dovodi do ubrzanog i obilnog vlaženja vagine, čak i kod žena koje su slabije osetljive na seksualne dodire.