Probajte sami

Kako da očistite srebrni nakit: 5 efikasnih načina!

Postoji rešenje ako vaši omiljeni modni detalji pocrne ili izgube sjaj

Objavljeno: 02.04.2015. 12:50h 10:08h
Autor:
Foto: Shutterstock

Moguće je srebrni nakit očistiti brzo i jednostavno. Postoje različita sredstva kojima možete vratiti lepotu svom nakitu.

Evo 5 najefikasnijih:

Korisne cake: Produžite život omiljenoj bižuteriji!

1. Čišćenje pomoću pepela od cigara

Pomešajte pepeo sa limunovim sokom ili vodom, umočite krpu u dobijenu tečnost, pa istrljate srebro.

2. Čišćenje pomoću sode bikarbone

U zavisnosti od veličine i količine srebrnog nakita koji želite da očistite, izaberite odgovarajući tiganj i napunite ga sa dovoljno vode. Dodajte 1 kašiku soli i 1 kašiku sode bikarbone u vodu i ostavite da proključa. Ukoliko nemate aluminijumski tiganj iskoristite obični, ali ubacijte komad alu folije u vodu.

Foto: Shutterstock

Skinite tiganj sa šporeta, stavite svo srebro koje želite da očistite u njega i zatim dodajte još malo sode bikarbone. Držite srebro u tiganju oko 15-20 minuta. Izvadite srebro iz tiganja i prebrišite ga čistim mekanim peškirom. Ostavite srebro da se osuši.

Sve primene sode bikarbone: Svakodnevno konzumiranje čini čuda za zdravlje i lepotu!

3. Čišćenje sirćetom

Sipajte u činiju sirće i stavite srebro u njega. Držite ga oko 20ak minuta, a za to vreme nežno ga čistite i trljajte četkicom za zube. Zatim izvadite srebro iz sirćeta i stavite ga u toplu vodu. Kada i to uradite, ostaje vam da ga samo prebrišete peškirom i uverite se da je sva masnoća spala sa nakita.

Foto: Thinkstock

4. Čišćenje pomoću paste za zube

Pasta za zube koja je bogata fluoridom, može biti jako efikasna za čišćenje srebra. Sipajte malo paste na četkicu i blagim kružnim pokretima trljajte nakit. Kada završite isperite srebro u hladnoj vodi, obrišite peškirom i ostavite da se osuši.

13 neverovatnih upotreba piva: Očistite nakit, uklonite fleke od vina, rešite se štetočina u vrtu!

5. Čišćenje blagim deterdžentom

Svi imamo neki deterdžent u kući, samo vodite računa da za ovu priliku koristite neki blag bez fosfata. Sipajte malo deterdženta u vruću vodu, potopite srebro i mekanom krpom lagano brišite vaš nakit. Kada završite, izvadite i ostavite da se sve osuši.

NAPOMENA: Za bilo koji od ovih načina da se odlučite, budite jako pažljivi da ne biste oštetili srebro. Kada ne nosite svoj srebrni nakit, držite ga u zatvorenoj plastičnoj kesici!

Foto: Shutterstock