Domaće žerbo kocke: Po starinskom receptu koji se čuva i prenosi generacijama

Slojevi mekanog testa, bogat fil od džema od kajsija i mlevenih oraha, kao i čokoladna glazura na vrhu, čine ovaj starinski desert neodoljivim
Foto: Shutterstock

Žerbo kocke su jedan od onih kolača koji se ne prave na brzinu, već sa posebnom pažnjom i strpljenjem.

Nekada su se žerbo kocke pripremale za praznike i posebne prilike, a i danas zauzimaju važno mesto na domaćim trpezama.

Najlepše su kada odstoje preko noći, jer se tada svi ukusi savršeno sjedine i svaka kocka dobije pun, prepoznatljiv šmek tradicije.

Osnovni podaci

Kuhinja: domaća
Težina pripreme: srednje
Vreme pripreme: oko 60 min + hlađenje
Pleh: cca 30×20 cm
Napomena: seku se sutradan, kada se kolač lepo stegne

Foto: Printscreen/YouTube/Domaći recepti

Sastojci

Testo

  • 500 g oštrog brašna
  • 250 g margarina ili putera
  • 20 g svežeg kvasca
    (ili 1 kesica praška za pecivo ako ne koristiš kvasac)
  • 100 ml mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera (za kvasac)
  • 2 kašike šećera
  • 1 celo jaje + 2 žumanca
  • 100 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Fil

  • 300–400 g džema od kajsija
  • 200–250 g mlevenih oraha
  • 3–4 kašike šećera (po ukusu)
  • Čokoladna glazura
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja ili malo margarina

Priprema

Foto: Bakina kuhinja

1. Aktiviranje kvasca

U mlako mleko dodajte izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Promešajte i ostavite 10–15 minuta da zapeni.

2. Priprema testa

Brašno pomešajte sa solju. Dodajte margarin/puter isečen na listiće i utrljajte prstima.
Dodajte nadošli kvasac, jaje, žumanca, pavlaku, šećer i vanilin šećer.
Umesite glatko, mekano testo.
Podelite ga na 3 jednaka dela, umotajte u foliju i ostavite u frižideru oko 2 sata.

3. Filovanje i slaganje

Prvi deo testa razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite džemom od kajsija, pospite mlevenim orasima pomešanim sa šećerom.

Preko toga stavite drugi razvaljani deo testa i ponovite fil.

Na kraju stavite treći deo testa.

Foto: Printscreen/YouTube

4. Pečenje

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok blago ne porumeni.
Ostavite da se potpuno ohladi.

5. Čokoladna glazura

Na pari ili tihoj vatri otopite čokoladu sa uljem.
Prelijte ohlađen kolač i poravnajte.

Savet

Žerbo kocke su najlepše sutradan, kada se slojevi sjedine. Secite ih oštrim nožem na kocke ili rombove.