Žerbo kocke su jedan od onih kolača koji se ne prave na brzinu, već sa posebnom pažnjom i strpljenjem.
Nekada su se žerbo kocke pripremale za praznike i posebne prilike, a i danas zauzimaju važno mesto na domaćim trpezama.
Najlepše su kada odstoje preko noći, jer se tada svi ukusi savršeno sjedine i svaka kocka dobije pun, prepoznatljiv šmek tradicije.
Osnovni podaci
Kuhinja: domaća
Težina pripreme: srednje
Vreme pripreme: oko 60 min + hlađenje
Pleh: cca 30×20 cm
Napomena: seku se sutradan, kada se kolač lepo stegne
Sastojci
Testo
- 500 g oštrog brašna
- 250 g margarina ili putera
- 20 g svežeg kvasca
(ili 1 kesica praška za pecivo ako ne koristiš kvasac) - 100 ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera (za kvasac)
- 2 kašike šećera
- 1 celo jaje + 2 žumanca
- 100 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
Fil
- 300–400 g džema od kajsija
- 200–250 g mlevenih oraha
- 3–4 kašike šećera (po ukusu)
- Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja ili malo margarina
Priprema
1. Aktiviranje kvasca
U mlako mleko dodajte izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Promešajte i ostavite 10–15 minuta da zapeni.
2. Priprema testa
Brašno pomešajte sa solju. Dodajte margarin/puter isečen na listiće i utrljajte prstima.
Dodajte nadošli kvasac, jaje, žumanca, pavlaku, šećer i vanilin šećer.
Umesite glatko, mekano testo.
Podelite ga na 3 jednaka dela, umotajte u foliju i ostavite u frižideru oko 2 sata.
3. Filovanje i slaganje
Prvi deo testa razvaljajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite džemom od kajsija, pospite mlevenim orasima pomešanim sa šećerom.
Preko toga stavite drugi razvaljani deo testa i ponovite fil.
Na kraju stavite treći deo testa.
4. Pečenje
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok blago ne porumeni.
Ostavite da se potpuno ohladi.
5. Čokoladna glazura
Na pari ili tihoj vatri otopite čokoladu sa uljem.
Prelijte ohlađen kolač i poravnajte.
Savet
Žerbo kocke su najlepše sutradan, kada se slojevi sjedine. Secite ih oštrim nožem na kocke ili rombove.