Posna torta puna kremastih filova: Ne peče se i gotova je za 30 minuta

Donosimo vam najboglji recept za posnu tortu punu kremastih filova.
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Ova posna torta sa kremastim filovima je savršen izbor za sve koji žele da uživaju u bogatom, raskošnom ukusu, a da pri tom izbegnu mlečne proizvode i jaja. Kombinacija sojinog mleka, čokolade i kremastih filova stvara sofisticiran desert koji će se dopasti i onima koji inače nisu ljubitelji posnih kolača. Idealna je za praznike, posebne prilike ili kao elegantan završetak nedeljnog ručka.

Osnovne informacije

  • Težina pripreme: Srednje zahtevno
  • Vreme pripreme: 40–50 minuta + hlađenje
  • Količina: Obruč 26 cm (za 10–12 osoba)
  • Posno: Da

Sastojci

Donji sloj (kora):

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 100 g otopljenog margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml soka od pomorandže, sojinog ili bademovog mleka, koka-kole ili čaja

Krem I i II:

  • 1 l sojinog mleka
  • 160 g pudinga sa ukusom vanile
  • 6 kašika šećera
  • 200 ml vode
  • 150 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 55 g (jedna kesica) posnog šlaga
  • 50–60 ml mineralne ili obične hladne vode
  • 200 g bele čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 150 g keksa u komadu

Dekoracija:

Po želji: orašasti plodovi, čokoladne mrvice, voće ili rendana čokolada.

Priprema

1. Priprema pudinga:

  • Sojino mleko staviti u šerpu da provri.
  • U međuvremenu, u manjoj posudi umutiti puding sa šećerom i vodom.
  • Zakuvati puding u provrelo mleko i mešati dok se ne zgusne.
  • Skloniti sa vatre, pokriti folijom (da se ne stvori korica) i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Priprema kore:

  • Pomešati mleveni keks, mlevene lešnike, šećer u prahu, otopljeni margarin i odabrani sok ili napitak.
  • Dobijenu smesu ravnomerno rasporediti u obruč prečnika 26 cm postavljen na tacnu.
  • Poravnati površinu i staviti u frižider da se stegne.

3. Priprema krema:

  • Kada se puding ohladi, otopiti belu i crnu čokoladu.
  • Margarine umutiti penasto sa šećerom u prahu.
  • Postepeno dodavati ohladjen puding u margarin, stalno muteći.
  • Posebno umutiti šlag sa hladnom vodom i dodati ga u krem.
  • Krem podeliti na dva dela: u jedan umešati belu, a u drugi crnu čokoladu.

4. Sastavljanje torte:

  1. Na ohlađenu koru naneti prvi sloj kreme po izboru.
  2. Poređati red keksa u komadu preko krema (nije neophodno umačivanje u mleko ili sok, osim ako želite bržu pripremu).
  3. Preko staviti drugi sloj kreme.
  4. Dekorisati po želji ili sačekati da se torta potpuno stegne u frižideru.

Ova posna torta je kremasta, sočna i elegantna, a opet jednostavna za pripremu. Idealna je za sve prilike kada želite da impresionirate goste bez upotrebe mlečnih proizvoda.

(Domaći recepti)

This browser does not support the video element.

Domaća nutela Izvor: Instagram/vegan.planvn