Kiseli kupus sa suvim rebrima po kafanskom receptu: Bolji je čak i od sarme

Donosimo vam najbolji kiseli kupus sa suvim rebrima po kafanskom receptu.
Foto: Shutterstock

Kuvani kiseli kupus jedan je od simbola srpske kuhinje, omiljeno jelo koje se često priprema u kafanama širom zemlje. Njegov karakterističan, blago kiselkasti ukus i bogatstvo aroma čine ga savršenim za hladne dane, ali i za porodične ručkove. Tradicionalno se kombinuje sa mesom i kobasicama, ali i samostalno može biti pun ukusa i topline. Ovaj recept donosi pravi kafanski duh – jednostavan, srdačan i izdašan.

Osnovne informacije

  • Količina: 4–6 porcija
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Vreme kuvanja: 60–90 minuta
  • Težina: Lako do srednje

Sastojci

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 200 g svinjskog mesa (rebra, but ili vrat)
  • 100 g suve ili dimljene slanine
  • 2–3 kašike svinjske masti ili ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna (opciono, za zgušnjavanje)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2–3 lovorova lista
  • 500 ml vode ili bujona
  • Po želji: kobasice ili dimljeni vrat

Priprema

Priprema mesa i luka:
Meso i slaninu isecite na kocke ili trake. Crni luk sitno naseckajte, a beli luk zgnječite ili sitno naseckajte.

Prženje i začini:
U velikoj šerpi zagrejte mast ili ulje. Pržite luk dok ne postane staklast, dodajte meso i slaninu i propržite dok lagano ne porumene. Posolite i pobiberite, dodajte alevu papriku i beli luk, kratko propržite da puste aromu.

Dodavanje kupusa:
Kiseli kupus dobro oceđeni (ako je previše kiseo, možete ga malo isprati) iseckajte i dodajte u šerpu. Dobro promešajte sa mesom i lukom.

Kuvanje:
Dodajte lovorov list i vodu ili bujon, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 60–90 minuta, povremeno mešajući. Kupus treba da omekša, a ukusi da se prožmu. Po potrebi dolijte još malo vode.

Završni dodiri:
Ako želite gušći sos, pred kraj kuvanja možete dodati kašiku brašna razmućenu u malo vode. Probajte i po potrebi dodajte so i biber.

Serviranje:
Poslužite toplo, uz domaći hleb ili krompir, po želji sa kuvanim ili pečenim kobasicama, a pravi kafanski šmek dobijate ako pored jela dodate i malo masnog mesa sa škrgama.

Kafanski kiseli kupus je jelo koje greje, puni stomak i vraća ukuse detinjstva. Idealno je za hladne dane i porodične ručkove, a njegova aroma u kuhinji garantuje osmeh na licima svih prisutnih.

This browser does not support the video element.

MRTVA TRKA! PORODICA ZA JEDAN POEN POBEDILA I DOBILA POVLASTICE U POLUFINALU: Svetski recepti za koje će vas svi pitati odakle vam Izvor: Kurir televizija