Ukusno, ali loše za šećeraše: Ove vrste suvog voća dijabetičari bi trebalo da izbegavaju

I mala količina može da sadrži puno više šećera nego nekoliko svežih plodova
Foto: 5PH/Shutterstock

Suvo voće mnogima je omiljena, slatka grickalica puna vlakana i vitamina, a neretko ga stavljamo i u kolače koji su, sami po sebi, slatki. Za osobe s dijabetesom ono može da predstavlja veliki rizik, pa s njegovom konzumacijom treba biti oprezan. Tokom sušenja iz voća se uklanja voda, a prirodni šećeri postaju izrazito koncentrisani. Zato i mala količina može da sadrži puno više šećera nego nekoliko svežih plodova.

Ovo su najrizičnije vrste suvog voća za dijabetičare:

Foto: Thinkstock

Grožđice

Vrlo su slatke i lako se pretera s količinom. Iako imaju umeren glihemijski indeks (GI je mera koja označava brzinu i intenzitet rasta nivoa šećera u krvi nakon uzimanja određene hrane), mala porcija i dalje ima puno šećera. Stručnjaci savetuju da ih je najbolje kombinovati sa orašastim plodovima ili jogurtom kako bi se smanjio loš uticaj na organizam.

Foto: Valeriia Anisimovaa/Shutterstock

Suve smokve

Nutritivno su vredne, ali GI doseže oko 61. Ako već volite da ih jedete, nutricionisti savetuju da radije jedete sveže smokve.

Sušeni mango

Iako je vrlo ukusan, sušeni mango je jedan je najvećih šećernih šokova. Industrijske verzije često su dodatno zaslađene, pa se osobama s dijabetesom savetuje da ih izbegavaju kako bi što više smanjili rizik od naglog skoka šećera u krvi.

Sušeni ananas

Sušeni ananas ima visok glihemijski indeks koji dodatno povećavaju i zaslađivači. Konzumiranje ove namirnice predstavlja rizik zbog naglog porasta šećera u krvi. Osobama s dijabetesom preporučuju se da ne konzumiraju ovu namirnicu.

Čips od banane

Čips od banane često je pržen i dodatno zaslađen, sadrži puno šećera i masti zbog čega predstavlja opasnost za osobe koje boluju od dijabetesa. On takođe brzo podiže glukozu u krvi, pa ga je zato bolje zaobići.

Foto: Profimedia

Urme

Bogate su mineralima i vlaknima, ali i šećerom, zato je vrlo važno da ih osobe s dijabetesom jedu malo ili u potpunosti izbegavaju.