Čuveni bugarski čorbast pasulj po najboljem receptu: Zbog ove cake ne nadima, a ukus je fantastičan

U nastavku otkrivamo originalni bugarski recept za kuvani pasulj, kako se sprema korak po korak
Foto: Profimedia

Festivala smiljanskog pasulja u selu Smiljan u Bugarskoj jedan je od glavnih atrakcija komšiske zemlje i svake godine okuplja i po nekoliko hljada ljudi, te je nadaleko čuven i njihov recept za čorbast pasulj.

Bugari pasulj smatraju nacionalnim blagom – simbolom jednostavnosti, domaće topline i zajedništva. Ono što je najzanimljivije jeste da njihov pasulj ne nadima, zahvaljujući jednoj maloj, ali važnoj caki – pasulj se kuva u tri vode, uz dodatak prirodnih začina koji smiruju varenje.

Recept za bugarski kuvani pasulj 

Osnovne informacije:

  • Količina: za 4 osobe
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Vreme kuvanja: oko 90 minuta
  • Težina pripreme: laka
  • Kuhinja: tradicionalna bugarska
  • Kalorije po porciji: ~380 kcal

Sastojci:

  • 300 g smiljanskog pasulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika (sveža ili suva)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • ½ kašičice nane (sušene ili sveže iseckane)
  • ½ kašičice majčine dušice
  • So po ukusu
  • 1 mala suva kobasica ili parče slanine – za jači ukus (po želji) 
Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Kuvanje pasulja u 3 vode

Pasulj operite, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10 minuta. Prvu vodu bacite.
Zatim ponovite postupak još jednom – ponovo nalijte vodu, kuvajte još 10 minuta i opet prospite. Tek treći put nalijte svežu vodu (oko 1,5 l) i ostavite da se kuva do omekšanja.

 Ova tehnika kuvanja u tri vode uklanja supstance (oligosaharide) koje uzrokuju nadimanje i čini pasulj lakšim za stomak.

2. Dodavanje povrća

U drugom tiganju propržite na ulju sitno seckani luk, dodajte šargarepu i papriku, kratko dinstajte. Kad omekša, dodajte paradajz pire i crvenu papriku, pa sve sjedinite.

3. Spajanje i krčkanje

Dodajte dinstano povrće u pasulj, ubacite lovorov list i začine (so, nana, majčina dušica).
Kuvajte na laganoj vatri još oko 30 minuta, da se ukusi sjedine.

Foto: Shutterstock

4. Serviranje

Poslužite uz krišku domaćeg hleba i pečenu papriku.

Bugari uz čorbast pasulj često služe i sir (njihov beli sir nalik feta siru) i čašu domaćeg crnog vina.

Savet za jači ukus: 

Ako želite jači ukus, ubacite i parče dimljene slanine ili suvu kobasicu, pa ostavite da se još kratko ukuva.

Zašto je bugarski pasulj tako ukusan i lagan?

  1. Kuvanje u tri vode uklanja sastojke koji stvaraju gasove
  2. Nana i majčina dušica umiruju varenje i sprečavaju nadimanje
  3. Bugari često dodaju i kašičicu jabukovog sirćeta pred kraj kuvanja — da „otvori“ ukuse i olakša probavu.