6 najkremastijih slavskih salata: Prave se za manje od 15 minuta

Donosimo vam najbolje recepte za 6 najkremastijih slavskih salata.
Foto: Shutterstock

Kada dođe vreme slave, trpeze se prelivaju bojama, mirisima i ukusima — a salate su nezaobilazan deo svakog slavskog stola. Bilo da se služe uz pečenje, ribu ili posna jela, kremaste salatedaju posebnu mekoću i bogatstvo svakom zalogaju. U nastavku donosimo šest proverenih recepata koje svaka domaćica treba da ima u svojoj svesci.

1. Ruska salata – klasik bez konkurencije

Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: hladno predjelo
  • Vreme pripreme: oko 45 minuta
  • Težina pripreme: srednja

Sastojci:

  • 4 krompira
  • 3 šargarepe
  • 200 g graška (može i iz konzerve)
  • 3 jaja
  • 200 g šunke ili kuvane piletine
  • 5–6 kiselih krastavaca
  • 200 g majoneza
  • 1 kašika senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema: Skuvajte krompir, šargarepu i jaja, pa ih ohladite i isecite na sitne kockice. Dodajte grašak, seckane krastavce i šunku. U posebnoj posudi pomešajte majonez, senf, so i biber, pa sve dobro sjedinite. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja da se ukusi prožmu.

2. Pileća salata sa pečurkama i pavlakom

Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: kremasta salata
  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Težina pripreme: laka

Sastojci:

  • 300 g belog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 3 kisela krastavca
  • 200 g pavlake
  • 2 kašike majoneza
  • 1 manji crni luk
  • so, biber, malo limunovog soka

Priprema: Skuvajte belo meso i isecite ga na kockice. Pečurke isecite i propržite na malo ulja dok ne puste tečnost. Pomešajte meso, pečurke, sitno seckane krastavce i luk, dodajte pavlaku, majonez i začine. Dobro promešajte i poslužite rashlađeno.

3. Salata od tunjevine i jaja

Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Sunčane Staze

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: posna ili mrsna (zavisno od majoneza)
  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Težina pripreme: laka

Sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
  • 3 kuvana jaja
  • 2 kisela krastavca
  • 3 kašike majoneza ili posnog preliva
  • 1 kašika pavlake (ako je mrsna varijanta)
  • so, limunov sok, peršun

Priprema: Tunjevinu ocedite, jaja i krastavce isecite na kockice. Sve sjedinite u činiji, dodajte majonez, pavlaku, limunov sok i začine. Promešajte lagano i ukrasite listovima peršuna.

4. Salata od cvekle i rena

Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: posna salata
  • Vreme pripreme: 25 minuta
  • Težina pripreme: laka

Sastojci:

  • 2 veće cvekle
  • 1 kašika rendanog rena
  • 100 g posnog majoneza
  • so i limunov sok po ukusu

Priprema: Cveklu skuvajte dok ne omekša, ohladite i izrendajte. Dodajte ren, majonez, so i limunov sok. Sve lepo sjedinite i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Ova salata odlično ide uz ribu i posne pite.

5. Slana salata sa sirom i jajima (tzv. "sirna bomba")

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: mrsna slavska salata
  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Težina pripreme: laka

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • 3 kuvana jaja
  • 100 g majoneza
  • malo soli i bibera
  • 1 kašičica senfa (po želji)

Priprema: Jaja izrendajte, dodajte krem sir, kačkavalj i majonez. Začinite po ukusu i sjedinite u kompaktnu smesu. Možete oblikovati kuglu ili torticu, pa posuti rendanim sirom. Služi se uz hleb, pečenje ili kao namaz.

6. Francuska salata sa povrćem i pavlakom

Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: klasična kremasta salata
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Težina pripreme: srednja

Sastojci:

  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 150 g graška
  • 1 manja jabuka
  • 150 g majoneza
  • 100 g pavlake
  • so i limunov sok

Priprema: Skuvajte povrće, ohladite i isecite na sitne kockice. Dodajte sitno iseckanu jabuku. U činiji pomešajte majonez, pavlaku, so i limunov sok, pa sjedinite sa povrćem. Ostavite da se rashladi i ukrasi peršunom.

Zaključak

Slavske salate su mnogo više od dodatka jelu – one čuvaju duh domaće kuhinje i tradicije. Bez obzira da li volite klasične ukuse poput ruske salate ili nešto laganije varijante sa ribom i povrćem, svaka od ovih kremastih kombinacija uneće toplinu i punoću u vašu slavsku trpezu.

This browser does not support the video element.

Slaganje salate kao u restoranima Izvor: TikTok/inspo_by_rio_