Stakleni ili metalni pleh - koji je bolji: Prednosti i mane oba materijala

Istražili smo prednosti i nedostatke ovih posuda i šta odabrati ako želite savršeno pečene kolače i musake
Foto: Marian Weyo/Shutterstock

Izbor pravog kalupa za pečenje znatno utiče na krajnji rezultat - bilo da pečete kolače, mafine ili slagana slana jela. Iako metalni kalupi često imaju prednost u pečenju zbog sposobnosti brzog i ravnomernog provođenja toplote, stakleni imaju svoje benefite u određenim situacijama.

Evo šta treba da znate o prednostima i manama oba materijala.

Foto: HannaTor/Shutterstock

Prednosti metala

Metalni kalupi sprovode toplotu brzo i ravnomerno, što omogućava da se kolači i peciva ravnomerno peku i dobiju lepu smeđu boju. Tamni metalni kalupi dodatno ubrzavaju pečenje i pospešuju tamnjenje, pa su idealni za poslastice poput braunija s ravnim i čistim ivicama. Uz to, metalni kalupi su često jeftiniji i dugotrajniji od staklenih.

Nedostaci metala

Ako je kalup pretanak, može da se savije pri visokim temperaturama, što utiče na ravnomerno pečenje. Metalni kalupi takođe mogu da izgube sjaj i da se oštete abrazivnim sredstvima za čišćenje, pa je najbolje prati ih nežno i tek nakon što se potpuno ohlade.

Foto: Galina Mikhalishina/Shutterstock

Prednosti stakla

Iako staklo ne sprovodi toplotu tako brzo kao metal, vrlo dobro je zadržava, zbog čega je idealno za jela kojima je potrebna ravnomerna toplota na duže vreme, poput musaki, lazanja, zapečene testenine... Takođe je odličan izbor za voćne deserte jer staklo ne reaguje s kiselinama iz citrusa ili bobičastog voća. Providnost staklenih kalupa omogućava nam da vidimo kako napreduje pečenje, što je korisno za proveru kora pita ili slojeva u desertima. A i lakše se čiste nakon pečenja, što nije zanemarivo...

Nedostaci stakla

Staklo je osetljivije na nagle promene temperature, što znači da može da pukne ako se izlaže prevelikoj toploti ili naglim prelazima iz vrućeg u hladno. Zbog sporije provodljivosti toplote, stakleni kalupi nisu idealni za kolače i keks, koji treba ravnomerno da se peku jer ivice mogu da izgore pre nego što se sredina ispeče.

Kada zameniti staklo metalom

Ako koristite staklo umesto metala, smanjite temperaturu pečenja za oko 15 stepeni i produžite vreme pečenja za nekoliko minuta, uz stalnu proveru. Kad je reč o kiselim sastojcima, poput limuna ili bobičastog voća, izbegavajte aluminijumske kalupe da biste sprečili neželjeni metalni ukus.

Foto: Shutterstock

Ipak je bolji...

Za kraj, ako treba da izaberete samo jedan tip kalupa za pečenje, metalni imaju prednost jer su univerzalniji i pouzdaniji za većinu recepata. Metal će omogućiti ravnomerno pečenje i lepo tamnjenje kolača i keksa, dok staklo ostavlja bolji utisak za prezentaciju jela pečenih u njemu i pomaže da jelo duže održi toplotu nakon pečenja.