Jedna smesa za piroške sa 3 različita ukusa: Sa sirom, mesom i krompirom

Naučite kako da napravite piroške sa jednom smesom i tri različita ukusa – sirom, mesom i krompirom. Jednostavan recept za ukusne i mekane piroške za celu porodicu
Foto: Printsceen/ Youtube

Sastojci za testo (za oko 20-25 piroški):

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka (mlakog)
  • 1 jaje
  • 50 g putera ili margarina (otopljenog)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 7 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg kvasca)
Foto: Youtube Printscreen / Lako je kuvati

Sastojci za filove:

1. Mesni fil:

  • 200-250 g mlevenog mesa (svinjetina, govedina ili mešano)
  • 1 mali luk (sitno seckan)
  • So, biber po ukusu
  • Malo ulja za prženje

2. Sirni fil:

  • 200 g sitnog sira (ili feta)
  • 1 jaje
  • Malo soli i peršuna po želji

3. Krompir fil:

  • 2 veća krompira, skuvana i izgnječena
  • 1 kašika putera
  • So, biber i malo muskatnog oraščića po želji

Priprema testa:

U mlakom mleku rastvorite šećer i kvasac, ostavite 10 minuta da se aktivira (da zapeni).

Dodajte jaje, so i otopljeni puter.

Postepeno dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo.

Pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste 1–1,5 sat, dok se ne udvostruči.

Foto: Printscreen/YouTube

Priprema fila:

Mesni fil:

Na malo ulja propržite luk dok ne postane staklast.

Dodajte mleveno meso, posolite, pobiberite i pržite dok ne porumeni.

Sirni fil:

U činiji izmešajte sir i jaje. Dodajte po želji seckani peršun i malo soli.

Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Krompir fil:

Skuvane krompire izgnječite viljuškom. Dodajte puter, so, biber i malo muskatnog oraščića.

Formiranje piroški:

Naraslo testo razvucite na debljinu od oko 0,5 cm.

Seckajte ga na kvadrate ili krugove. Na svaki deo testa stavite kašiku fila po želji – meso, sir ili krompir. Preklopite testo i dobro zatvorite ivice, viljuškom ili prstima.

Prženje:

Zagrejte ulje u tiganju. Pržite piroške dok ne porumene sa obe strane. Vadite na papirni ubrus da upije višak ulja.

Foto: Shutterstock

Pečenje:

Rernu zagrejte na 180 °C. Piroške složite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite ih umućenim jajetom. Pecite 20–25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Saveti:

Po želji možete dodati i druge filove: pečurke, šunku, povrće ili džem.

Testo možete pripremiti unapred i držati u frižideru, a filove dodavati neposredno pre pečenja ili prženja.