5 domaćinskih jela iz Jugoslavije koja su korišćena kao "lek": Dok smo se ovako hranili pucali smo od zdravlja

Donosimo vam 5 domaćinskih jela iz Jugoslavije koja su korištena kao "lek".
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas se sećaju kako su naše bake i majke pripremale "lekovita" jela koja su bila ne samo ukusna, već i zdrava. U to vreme mnogi lekovi nisu uvek bili dostupni, pa je hrana često postajala prva pomoć kod raznih tegoba.

Pileća čorba – smatrala se "prvom pomoći" kod prehlade. Topla i hranljiva, pomaže u smanjenju upale u telu, olakšava disanje i jača imuni sistem.

Foto: Profimedia

Kiseli kupus – jelo bogato vitaminom C, posebno popularno tokom zime. Smatralo se da čisti organizam, jača imunitet i vraća energiju posle bolesti.

Foto: Shutterstock

Kačamak sa kiselim mlekom – jelo koje je posebno cenjeno za čišćenje creva i poboljšanje varenja. Topao kačamak, uz dodatak kiselog mleka, delovao je kao prirodni probiotik i regulisao rad digestivnog sistema.

Foto: Shutterstock

Pihtije – žele od mesa ili svinjske kože bogat kolagenom, koji jača zglobove, kosu i kožu. Pihtije su se često pripremale u zimskim mesecima i smatrale su hranom koja "leči iznutra".

Foto: Shutterstock

Grašak sa suvim mesom – klasično domaćinsko jelo koje je uvek bilo simbol zimskih dana i snage. Bogat proteinima i vlaknima, grašak sa suvim mesom jača organizam, pomaže varenju i daje dugotrajan osećaj sitosti. Smatralo se da obnavlja energiju i podstiče otpornost tela na prehlade.

This browser does not support the video element.

A.K. Ripostovala snimak Mirkin kako glumi Izvor: Drustvene mreže

У Совјетском Савезу, велика пажња је посвећена превенцији болести. Многи од нас се сећају како су наше баке и мајке припремале „лековита“ јела која су била не само укусна већ и здрава. На крају крајева, у то време, многи лекови нису увек били доступни, па је храна често постајала прва помоћ код тегоба.
Подробнее: https://primamedia.ru/news/1603607/