U četvrtak se slavi Velika Gospojina, zaštitnica majki i porodilja: Veruje se da svaka žena na trpezi treba da ima ovu namirnicu za mir u domu

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice u narodu se slavi kao Velika Gospojina
Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i vernici 28. avgusta obeležavaju Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznato kao Velika Gospojina. Ovaj praznik posvećen je uspomeni na smrt Bogorodice i njenom vaznesenju na nebo, kada je, prema predanju, “predala svoj duh u ruke Spasitelja”.

Srpski narod oduvek je imao posebno poštovanje prema Bogorodici. Despot Stefan Lazarević je, obnavljajući Beograd u 15. veku, zapisao:
„Došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici.“

Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Otuda mnoge crkve i manastiri u Srbiji nose upravo njeno ime.

Običaji i verovanja

Velika Gospojina se širom Srbije obeležava saborima i vašarima, a jedan od najpoznatijih održava se kod ženskog manastira u Rakovici, nedaleko od Beograda.

Zaštitnica majki i porodilja – U narodu se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, a posebno žena i majki.

Žene ne rade – Na ovaj dan žene ne bi trebalo da obavljaju nikakve teške poslove, niti da započinju nove, već da vreme posvete molitvi i poštovanju Bogorodice.

Letnji i jesenji poslovi – Pre Velike Gospojine trebalo bi završiti sve letnje poslove, dok se sa jesenjim radovima počinje tek posle Male Gospojine (21. septembar).

Lekovito bilje – Trave i bilje ubrane na ovaj praznik smatrale su se naročito lekovitim. Posebno se beru borovnice, kantarion i druge trave, jer se veruje da donose zdravlje i blagostanje u domu.

Ikona u kući – Ikona Presvete Bogorodice treba da se nađe u svakom hrišćanskom domu. U nekim krajevima verovalo se da boja sastrugana sa ikone, pomešana s vodom, pomaže u lečenju ženskih bolesti.

Foto: Profimedia

Šta svaka žena treba da ima na trpezi

Po narodnom verovanju, svaka žena bi na Veliku Gospojinu na trpezi trebalo da ima posnu hranu i hleb, jer hleb simbolizuje mir, blagostanje i zajedništvo u porodici. Takođe, obavezno se priprema i sveže voće ili bilje ubrano tog dana.

Posni recept za Veliku Gospojinu

Tradicionalno se na praznik priprema posna trpeza, jer se Uspenje Bogorodice slavi u vreme posta. Evo jednog jednostavnog i ukusnog recepta:

Pastrmka sa maslinovim uljem, bosiljkom i limunom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 pastrmke
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok i kora jednog limuna
  • Šaka svežeg bosiljka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Ribu očistiti i dobro oprati.

U činiji pomešati maslinovo ulje, sok od limuna, izrendanu koricu i seckani bosiljak.

Foto: IGY THE COOK

Ribu posoliti i pobiberiti, a zatim preliti marinadom i ostaviti 15 minuta.

Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Poslužiti uz kuvani krompir ili salatu od svežeg povrća.