Pravoslavna crkva i vernici 28. avgusta obeležavaju Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznato kao Velika Gospojina. Ovaj praznik posvećen je uspomeni na smrt Bogorodice i njenom vaznesenju na nebo, kada je, prema predanju, “predala svoj duh u ruke Spasitelja”.
Srpski narod oduvek je imao posebno poštovanje prema Bogorodici. Despot Stefan Lazarević je, obnavljajući Beograd u 15. veku, zapisao:
„Došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici.“
Otuda mnoge crkve i manastiri u Srbiji nose upravo njeno ime.
Običaji i verovanja
Velika Gospojina se širom Srbije obeležava saborima i vašarima, a jedan od najpoznatijih održava se kod ženskog manastira u Rakovici, nedaleko od Beograda.
Zaštitnica majki i porodilja – U narodu se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, a posebno žena i majki.
Žene ne rade – Na ovaj dan žene ne bi trebalo da obavljaju nikakve teške poslove, niti da započinju nove, već da vreme posvete molitvi i poštovanju Bogorodice.
Letnji i jesenji poslovi – Pre Velike Gospojine trebalo bi završiti sve letnje poslove, dok se sa jesenjim radovima počinje tek posle Male Gospojine (21. septembar).
Lekovito bilje – Trave i bilje ubrane na ovaj praznik smatrale su se naročito lekovitim. Posebno se beru borovnice, kantarion i druge trave, jer se veruje da donose zdravlje i blagostanje u domu.
Ikona u kući – Ikona Presvete Bogorodice treba da se nađe u svakom hrišćanskom domu. U nekim krajevima verovalo se da boja sastrugana sa ikone, pomešana s vodom, pomaže u lečenju ženskih bolesti.
Šta svaka žena treba da ima na trpezi
Po narodnom verovanju, svaka žena bi na Veliku Gospojinu na trpezi trebalo da ima posnu hranu i hleb, jer hleb simbolizuje mir, blagostanje i zajedništvo u porodici. Takođe, obavezno se priprema i sveže voće ili bilje ubrano tog dana.
Posni recept za Veliku Gospojinu
Tradicionalno se na praznik priprema posna trpeza, jer se Uspenje Bogorodice slavi u vreme posta. Evo jednog jednostavnog i ukusnog recepta:
Pastrmka sa maslinovim uljem, bosiljkom i limunom
Sastojci:
- 2 pastrmke
- 3 kašike maslinovog ulja
- Sok i kora jednog limuna
- Šaka svežeg bosiljka
- So i biber po ukusu
Priprema:
Ribu očistiti i dobro oprati.
U činiji pomešati maslinovo ulje, sok od limuna, izrendanu koricu i seckani bosiljak.
Ribu posoliti i pobiberiti, a zatim preliti marinadom i ostaviti 15 minuta.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Poslužiti uz kuvani krompir ili salatu od svežeg povrća.