Tradicionalni recept za slavsko žito za Đurđevdan: Ovako ga Grci spremaju vekovima

I Srbi i Grci Svetog Đorđa doživljavaju kao zaštitnika vojske, hrabrosti i vere. U grčkoj tradiciji često ga nazivaju "Trofoktonos" (Zmajoubojica), što odgovara srpskom prikazu Svetog Đorđa koji ubija aždahu
Foto: Shutterstock

Slavsko žito priprema se kao simbol večnog života i vaskrsenja, osveštano se koristi kako bi se gosti poslužili i tako se na neki način "pričestili" na slavi. Za Đurđevdan, priprema se po starom grčkom receptu:

Sastojci:

  • 500 g pšenice (najčešće obična bela pšenica)
  • 200–250 g mlevenih oraha
  • 150–200 g šećera (po ukusu)
  • 1 kesica vanilin šećera (ili 1 kašičica vanile)
  • Cimet po ukusu
  • Rendana kora limuna ili narandže 
  • Mleveni keks
  • Cela jezgra oraha ili ukrasi od testa za dekoraciju
Foto: Shutterstock

Priprema: Pšenica se opere u više voda. Stavi se u šerpu sa dosta vode i ostavi da se kuva na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok potpuno ne omekša.

Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi preko noći da se dobro osuši. 

Sutradan se pšenica melje na mašini za mlevenje mesa, a može i u secku. 

U samlevenu pšenicu daju se mleveni orasi, šećer, vanil, cimet i po želji rendanu koru limuna/narandže. Dobro se sve promeša i preruči u svečanu činiju. 

Napomena: Slavsko žito se ne kuva na ulju, mleku, ili sa drugim mastima jer simbolizuje čistu žrtvu.

Foto: Stil