Finska je i ove godine, sada osmu godinu zaredom, zauzela prvo mesto na listi najsrećnijih zemalja sveta prema portalu "World Happiness Report", koji se prvi put pojavio 2012. godine i meri države po parametrima sreće.
Ali, šta je to što čini Fince toliko srećnima?
Odgovor leži u nekoliko jednostavnih, ali duboko usađenih navika koje su deo njihove svakodnevice, a koje promoviše i turistička organizacija "Business Finland" kroz svoj program učenja kako biti srećan.
Evo koji su to potencijalni razlozi njihove sreće:
Povezanost s prirodom
Više od 75 odsto teritorije Finske pokriveno je šumama, kaže Sari Hej, menadžerka za PR i medije u "Business Finland".
"Meštani veoma ozbiljno shvataju svoj odnos prema šumi,“ ističe ona. "Bez obzira na godišnje doba, Finci redovno provode vreme u prirodi. Kiša ili sneg ih ne sprečavaju – to su samo znakovi da se treba drugačije obući.“
Mnogobrojne studije potvrđuju koristi boravka na otvorenom. Jedno istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da ljudi koji žive u blizini šuma imaju bolju integritetu amigdale – dela mozga koji upravlja emocijama i stresom. Ali, ne morate živeti u šumi da biste osetili mir. Već 10 do 30 minuta šetnje u prirodi može značajno smanjiti znake stresa, kao što su povišen puls i pritisak.
Sauna kao stil života
U Finskoj je sauna mnogo više od običnog opuštanja – ona je deo kulture i svakodnevice. Javno dostupne saune postoje širom zemlje, često uz pristup vodi za brzo rashlađivanje nakon znojenja, objašnjava Hej.
Nova istraživanja ukazuju da redovno korišćenje saune može pomoći pri opuštanju, poboljšanju memorije i kvalitetu sna. Na primer, jedno istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da je čak 84 odsto od 482 učesnika izjavilo da su spavali bolje nakon saune.
Hrana kao izvor blagostanja
"U Finskoj, kuvanje nije samo pitanje ishrane – to je prilika za kreativnost, povezivanje i radost", kaže Hej. Preporučuje da se isprobaju novi sastojci poput samoniklog bilja ili sveže ulovljene ribe, kao i da se istraže nove tehnike kuvanja.
"Možete početi skromno – zamenite samo jedan sastojak nečim novim, ili kuvajte sa sezonskim namirnicama. Sam čin usporavanja, rada rukama i prisutnosti u kuhinji može običnu dnevnu rutinu pretvoriti u ispunjavajući ritual", zaključuje Hej.
Stil/Nova