3 najvažnija saveta za farbanje uskršnjih jaja: Evo kako da proverite da li su sveža, koji je najbolji način za izbeljivanje i kako da ne pucaju tokom kuvanja

Na današnji dan najveći broj domaćica farba jaja, a mi vam donosimo sjajne spermnica kako bi vam ispala nikad lepša!
Foto: Shutterstock

Na Veliki petak širom Srbije domaćice farbaju kako, a ono što ih najviše miču, čini se, kako da ne pucaju tokom kuvanja, ali i kako izbeliti tamnija jaja, kao i da li su zaista sveža. Evo kako sve to da uradite na najbolji način!

Kako prepoznati da li su jaja sveža?

U šerpu simapo vodu do nivoa koji je barem dvostruko viši od visine jaja.

Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu reč je o veoma svežim jajima. Ako se pomalo dižu od dna nisu najsvežija, no svakako su još uvek sigurna za konzumiranje.

Foto: Printscreen/youtube/serpica

Jaja koja plutaju su pokvarena i ne bi trebalo da se konzumiraju. Inače, pokvarena i stara jaja plutaju zato što je u njima više vazduha. Sveža jaja imaju manje vazduha u sebi. Kako jaja stare, tako ljuska propušta sve više vazduha i u jajetu se stvaraju mehući vazduha. Kada takvo jaje stavite u vodu, mehući će doći na vrh jajeta i ono će plutati.

Jaja u frižideru mogu ostati sveža i do pet nedelja dok se na sobnoj temperaturi mogu pokvariti za dva sata.

Kako da jaja ne pucaju tokom kuvanja?

Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.

Vrlo je bito da i jaja i šerpa u kojoj ih kuvate budu sobne temperature.

Foto: Printscreen/yt

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.

Kako izbeliti jaja?

Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.

Foto: Shutterstock

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, te ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se javlja braonkasta pena. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Naknadno ih prebrišite sunđerom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska za nijansu tanja zbog kuvanaj u sirćetu.