Vitamini

Top 3 namirnice u martu: Ovo morate da jedete u proleće da biste bili zdravi kao dren

Lisnato povrće sadrži malo kalorija, ali dovoljno vitamina, pa je idealno za održavanje vitke linije

Objavljeno: 11.03.2025. 07:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sezona mladog povrća je počela, na pijacama već može da se nađe prvi martovski zeleniš. Iskoristite ga na najbolji mogući način, a ovo su namirnice koje treba da se nađu na vašoj trpezi...

foto: Shutterstock

Zelena salata

Ona u proleće prva stiže na naše stolove. Ovo lisnato povrće sadrži malo kalorija, ali dovoljno vitamina, pa je idealno za održavanje vitke linije. Preporučuje se i u ishrani dijabetičara jer vitamin PP, koji sadrži, aktivira dejstvo insulina. Pored toga, podstiče bolju probavu i snižava povišeni krvni pritisak.

foto: Shutterstock

Spanać

Ovo je drugo po redu lisnato povrće na listi popularnosti u prolećnoj sezoni. Listovi spanaća bogati su jodom i vitaminom C. Možete ga konzumirati u svežim salatama, blanširan ili dinstan, kao nadev u pitama i savijačama, ali i kao samostalno jelo. Ako ga imate viška, slobodno ga čuvajte u zamrzivaču.

foto: Profimedia

Mladi luk Ovo povrće je pravi izvor vode za naš organizam, a s njom i vitamina C i A, karotena, flavonoida, cinka, gvožđa i kalcijuma. Zeleni deo mladog luka jednako je koristan kao i beli. Najbolje je jesti svež u salatama, ali ga možete dodati u variva ili dinstana jela.

foto: Shutterstock

Rotkvica

Ima lagan, ljutkasti ukus zahvaljujući nutrijentima koji imaju izraženo antibakterijsko dejstvo. Najbolji ukus imaju rotkvice srednje veličine - otprilike 2,5 cm. Rotkvice koje su veće verovatno će biti gorkaste i vazdušaste strukture.