Čarolija čokolade i pomorandže: Tart koji osvaja na prvi zalogaj
Kad imate nedoumicu šta slatko da napravite, neko to uvek bude ovaj tart
Autor:
Deserti, slatke poslastice koje nas uvek mame da "zgrešimo". Bez obzira da li ste ljubitelj čokolade, fanatik voća ili entuzijasta slatkih peciva, ne možete poreći univerzalnu privlačnost deserta. Deserti su poslastica za naše nepce, divna kombinacija slatkih ukusa zbog kojih uvek želimo zalogaj više. Ali ne radi se samo o ukusu - radi se o iskustvu.
Deserti su često društvena stvar, dele se sa prijateljima i porodicom tokom obroka ili kao posebna poslastica. Oni su odličan način da se prepustite i date sebi oduška. Posle dugog dana, parče vaše omiljene torte ili kugla sladoleda mogu biti savršeni dodatak. I ne zaboravimo na faktor nostalgije - mnogi od naših omiljenih deserta evociraju uspomene na rođendanske zabave iz detinjstva, porodična okupljanja ili posebne prilike.
Ovaj put, prenosimo vam recept za tart sa čokoladom i pomorandžom.
Sastojci:
Korica:
- 300 g mlevenog čoko keksa
- 100 g "Moja kravica" maslaca
- 50 ml slatke pavlake
- Fil od pomorandže
- 150 g "Moja kravica" maslaca
- 90 ml soka od limuna
- 90 ml soka od pomorandže
- 1 pomorandža - nastrugana kora
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 5 g želatina
Genaž:
- 150 g čokolade
- 200 g slatke pavlake
- 50 g "Moja kravica" maslaca
Priprema:
U odgovarajuću posudu dodati mleveni čoko keks, zatim puter, i laganim mešanjem ujednačiti smesu. Posle par minuta mešanja, dodati slatku pavlaku i nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije kompaktna masa koja se odvaja od ivica posude.
U odgovarajući kalup za tart, prečnika 26 cm, ravnomerno rasporediti masu za koricu. Ostaviti 10-15 minuta u zamrzivaču, da se masa ohladi. U odgovarajuću šerpu dodati maslac i pustiti lagano da se topi uz povremeno mešanje.
Kada se maslac u potpunosti otopi, dodati sok od limuna, sok i narendanu koricu pomorandže.
Uz neprestano mešanje, dodavati jedno po jedno jaje i nastaviti kuvanje na laganoj vatri. Smesi dodati šećer i mešati dok se šećer ne otopi. Skloniti sa vatre.
U masu dodati prethodno potopljen želatin (5 g želatina preliti sa 2 kašike vode i ostaviti da nabubri). Mešati dok se želatin ne otopi.
Stil/Ona