Makedonska "parena" čokoladna torta sa orasima: Topi se koliko je sočna, a gotova za 30 minuta
Makedonska "parena torta" uspeva i damama koje nemaju uopšte iskustva u kuhinji!
Izvor: Ivana Bogićević
"Parena" torta je čuvena poslastica starih makedonskih domaćica čiji recept su sa zadovoljstvom preuzele i mlade dame. Pravi se vrlo jednostavno, i već za pola sata može da se nađe na trpezi, a niko se ne zaustavlja na samo jednom parčetu.
Sastojci:
- 1 kašika kakaa
- 10 jaja
- 100 g suvog grožđa
- 10 kašika šećera
- 100 g seckanih oraha
- 7 kašika brašna
- 16 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike griza
- Za preliv treba:
- 400 ml vode
- 800 g šećera
Dekoracija:
- 2 kašike ulja
- 150 g čokolade
Način pripreme:
Mutiti belanca sa postepenim dodavanjem šećera, a potom stavljati jedno po jedno žumance u smesu, dok neprestano nastavljate sa mućenjem.
Potom dodajte, brašno, griz, kakao, mlevene i seckane orahe, suvo grožđe.
Nakon toga laganim pokretima sve promešati i sipati u pleh ili kalup, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.
Dok se torta peče, napravire surup za preliv od šećera i vode - pomešajte ova dva sastojka u šerpici i staviti na šporet, sačekati da provri, pa kuvati još 5-6 minuta. Odmar preliti preko ohlađenog kolača.
Zatim poslasticu ukrasite istopljenom čokoladom.