Makedonska "parena" čokoladna torta sa orasima: Topi se koliko je sočna, a gotova za 30 minuta

Makedonska "parena torta" uspeva i damama koje nemaju uopšte iskustva u kuhinji!

Objavljeno: 12.01.2025. 13:07h 14:18h
Foto: Printscreen Youtube/Kuvajmo lako

"Parena" torta je čuvena poslastica starih makedonskih domaćica čiji recept su sa zadovoljstvom preuzele i mlade dame. Pravi se vrlo jednostavno, i već za pola sata može da se nađe na trpezi, a niko se ne zaustavlja na samo jednom parčetu.

Sastojci:

  • 1 kašika kakaa
  • 10 jaja
  • 100 g suvog grožđa
  • 10 kašika šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • 7 kašika brašna
  • 16 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike griza
  • Za preliv treba:
  • 400 ml vode
  • 800 g šećera

Dekoracija:

  • 2 kašike ulja
  • 150 g čokolade
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Mutiti belanca sa postepenim dodavanjem šećera, a potom stavljati jedno po jedno žumance u smesu, dok neprestano nastavljate sa mućenjem.

Potom dodajte, brašno, griz, kakao, mlevene i seckane orahe, suvo grožđe.

Nakon toga laganim pokretima sve promešati i sipati u pleh ili kalup, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.

Dok se torta peče, napravire surup za preliv od šećera i vode - pomešajte ova dva sastojka u šerpici i staviti na šporet, sačekati da provri, pa kuvati još 5-6 minuta. Odmar preliti preko ohlađenog kolača.

Zatim poslasticu ukrasite istopljenom čokoladom.