Crni kolač u beloj košulji: Torta koju su naše bake napravile nekoliko stotina puta, slasna i ukusna

Ovaj recept je bio jedan od najtraženijih u Jugi

Objavljeno: 22.11.2024. 18:51h 19:23h
Autor:
Foto: preentscreen/Youtube

Sastojci

Kore (4 kom):

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera kristala
  • 4 kašike oraha mlevenih
  • 3 kašike brašna

Fil:

  • 1 l mleka
  • 300 g šećera kristala
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 10 kašika gustina
  • 150 g čokolade
  • 4 žumanetca
  • 200 g oraha mlevenih
  • 250 g margarina

Sam:

  • 4 kom belanaca
  • 16 kasika secera kristala
  • 0,2 dl vode obicne

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 30-40 g margarina
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašike vode
foto: preentscreen/Youtube

Priprema

Fil: Umutiti žumanca varjačom, dodati gustin i dolivati mleko (oko 2 dl), da se razredi i izjednači glatka masa, bez grudvica. Od preostalog mleka odvojiti 0,5 dl za poparavanje oraha. Ostatak mleka, šećer i vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajući, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje, da se fil zgusne. U toplu masu staviti čokoladu izlomljenu na parčad i mešati varjačom, dok se čokolada ne rastopi i sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.

U odvojeno mleko za poparavanje oraha dodati 3-4 kašike šećera i staviti da provri, pa vrelim preliti mlevene orahe, izmešati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti belanca u čvrst sneg, muteći dodati šećer, pa žumanca, a onda lagano umešati mlevene orahe i brašno. Sipati masu u podmazan i brašnom posut pleh veličine 35x25 cm i peći 15 minuta na 180 C. Na isti način ispeci još tri kore. Napomena: podmazati samo dno pleha, a ne i zidove, kako se kore, kad su pečene, ne bi skupile i bile neravne. Tako se ne moraju sasecati ivice, da bi se izravnale, nego će svaka biti ispečena sa ravnim i pravilnim ivicama.

Umutiti penasto margarin i u njega postepeno dodavati ohlađen fil i poparene orahe, muteći mikserom.

Fil podeliti na 4 dela. Jednu četvrtinu ostaviti za premazivanje torte okolo.

Filovati tri kore sa po četvrtinom fila.

Četvrtu koru iseći po dužoj strani na 4 dela, tako da se dobiju 4 trake, približnih dimenzija 9x25 cm.

Dve trake postaviti preko fila na trećoj kori, levo i desno uz ivice totre, tako da sredina ostane slobodna. Premazati ih filom, pa na njih staviti i preostale dve trake.

Ostavljenim filom premazati tortu okolo.

Da bi torta bila ravna i pogodna za prelivanje glazure, najbolje je odozgo, na izvišene delove, staviti pleh u kojem su se kore pekle i ostaviti da tako odstoji, dok se pripreme šam i glazura.

U šerpicu staviti šećer i naliti vodom, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.

Dok sirup ne provri i ne počne njegovo zgušnjavanje, umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u vrlo tankom mlazu u belanca, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca. Nakon izručenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgušnjava i hladi.

Samom puniti špric za tulumbe i u udubljenje na torti istiskivati kupice, jednu do druge, koje simbolizuju dugmad na košulji (ja sam prostor popunila u 6 redova po 5 kupica, može i drugačije).

Skuvati glazuru od čokolade, margarina, šećera i vode i više delove torte preliti glazurom, koje simbolizuju ruke crnca.

Ostatkom šama iz šprica za torte ukrasiti tortu okolo (za svečane prilike sam stavljala i srebrne kuglice na vrhove kupica i sa strana).