Kuglice od šargarepe, griz bajadera i karamel štanglice: Petominutni recepti za sitne posne kolače
Ukusni zalogaji idealni za dane posta i slavske trpeze
Autor:
Kuglice od šargarepe
Potrebno je:
- 6 šargarepa
- 200 g posnog keksa
- 1 šolja mlevenih oraha
Priprema: Oljuštite šargarepe i sitno ih narendajte. U šerpu stavite šargarepe i malo šećera po ukusu, pa ih dinstajte na umerenoj temperaturi dok ne omekšaju. Sklonite sa šporeta i u smesu dodajte mleveni keks i seckane orahe. Sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Od smese oblikujte kuglice rukama, zatim ih uvaljajte po želji u mlevene orahe, rastopljenu čokoladu ili kokos. Prijatno!
Griz bajadera
Potrebno je:
- Za tamni deo:
- 500 g mlevenog posnog keksa
- 250 g margarina
- 200 g šećera
- 3 dl vode
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g mlevenih oraha
Za beli deo:
- 250 g margarina
- 300 g šećera
- 1 dl vode
- 100 g griza
Priprema: Za tamni deo prokuvajte vodu i šećer, pa dodajte margarin i čokoladu dok se sve ne sjedini. U smesu umešajte keks i orahe, pa izlijte u četvrtasti kalup i ostavite da se ohladi.
Za beli deo prokuvajte vodu i šećer, pa dodajte margarin. Kada se margarin rastopi, umešajte griz i mešajte mikserom dok smesa ne postane glatka. Istresite beli sloj preko ohlađenog tamnog dela i ostavite da se sve prohladi. Stavite u frižider da se dobro stegne, zatim secite na štanglice.
Karamel štanglice
Potrebno je:
- ½ pakovanja kora za rozen tortu
- 125 g margarina
- 200 g šećera
- 1 puding od karamele
- 400 ml sojinog mleka
- 200 g mlevenih pečenih lešnika
Priprema: Na laganoj vatri karamelizujte šećer, zatim dodajte 300 ml sojinog mleka i kuvajte dok smesa ne provri. Puding od karamele razmutite u preostalih 100 ml mleka i dodajte ga u proključalo mleko, mešajući dok se smesa ne zgusne. Dodajte margarin i 150 g mlevenih lešnika, pa mešajte dok masa ne postane ujednačena. Toplim filom premažite kore, ređajući ih jednu na drugu. Poslednju koru pospite ostatkom mlevenih lešnika. Ostavite da se kolač ohladi i stegne, zatim ga secite na štanglice.
Najčudniji recept za koji ste ikad čuli